Bezpečnost potravin

Ptačí chřipka podle FSA bezpečnost potravin neohrožuje

Vydáno: 23. 1. 2004
Autor:

Britský Úřad pro potravinové standardy vydal prohlášení k nedávnému vypuknutí ptačí chřipky na Dálném východě, ve kterém se na základě sdělení Poradního výboru pro mikrobiologickou bezpečnost potravin konstatuje, že tato choroba nepředstavuje pro britské spotřebitele z hlediska bezpečnosti potravin v zásadě žádné riziko.

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) zveřejnil své stanovisko k nedávnému vypuknutí ptačí chřipky na Dálném východě, ve kterém konstatuje, že podle jeho názoru tato choroba nepředstavuje pro britské spotřebitele z hlediska bezpečnosti potravin žádné riziko. Toto prohlášení bylo vydáno na základě zprávy Poradního výboru pro mikrobiologickou bezpečnost potravin (ACMSF, podle níž je riziko onemocnění ptačí chřipkou u člověka způsobené konzumací drůbeže velmi nízké, a pro nákazu touto cestou prozatím neexistuje žádný důkaz. Lidé se mohou nakazit touto chorobou prostřednictvím těsného kontaktu s infikovaným živým ptákem. Podle sdělení Světové zdravotnické organizace (WHO) je pravděpodobně nedávné vzplanutí ptačí chřipky v Jižní Koreji, Vietnamu a Japonsku spojeno asi s deseti úmrtími. Není prokázáno, že se choroba přenáší z člověka na člověka, WHO se ale domnívá, že mutací viru k tomu může v určitých případech dojít. Podrobné informace WHO zveřejňuje na internetové adrese Problémem ptačí chřipky se intenzivně zabývá rovněž Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE).
http://www.foodsafetytoday.com