První mlýn na pšenici špaldu ve Velké Británii
Ve Velké Británii bude uveden do provozu první mlýn na pšenici špaldu, který bude zpracovávat výhradně tuzemskou surovinu.
Mlýn na pšenici špaldu, zpracovávající surovinu výhradně z tuzemských zdrojů, první svého druhu ve Velké Británii, bude uveden do provozu v tomto týdnu. Oficiálního otevření závodu New Mill společnosti Sharpham Park se zúčastní HRH (Její královská Výsost) hraběnka z Wessexu, která současně navštíví i Spelt Cookery School, první kuchařskou školu ve Velké Británii, zasvěcenou pšenici špaldě. Nový mlýn i škola společnosti Sharpham Park jsou situovány v blízkosti polí na nichž se pěstuje pšenice špalda, a jsou vybudovány z materiálů a technologiemi maximálně vyhovujícími požadavkům ochrany životního prostředí. Nový mlýn, který získal certifikát Soil Association (přední britská certifikační a propagační organizace pro organické potraviny a farmářství) používá 100% organické a životnímu prostředí přátelské postupy a nemá téměř žádné negativní dopady na okolní prostředí. Mlýn je vybaven nejlepšími možnými mlýnskými stroji z Evropy, využívá tradiční proces mletí s mlýnskými kameny, který zaručuje, že všechny cenné látky celého zrna zůstanou v průběhu výroby celozrnné mouky zachovány. Pšenice špalda (Triticum spelta L.) je jednou z nejstarších kulturních obilovin, pěstovaná již před 5 000 lety, kterou předcházela pouze pšenice dvouzrnka a jednozrnka. V prehistorické době se pšenice špalda pěstovala na Blízkém východě, populární byla i v Evropě, především v Itálii (farro), v jižním Německu (dinkle), Španělsku, Belgii, Švýcarsku, Anglii, Polsku či Skandinávii. V současné době se zvyšuje zájem o její pěstování především v ekologickém zemědělství a její osevní plochy se zvyšují i v dalších evropských státech a také v USA a Kanadě. Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro lidské zdraví, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Vzhledem k většímu podílu aleuronové vrstvy obsahuje špalda v průměru 16–17 % bílkovin, což je mnohem více než u pšenice seté (12 – 14 %). V aminokyselinovém složení nejsou mezi nimi v podstatě žádné rozdíly. Obsah esenciálních aminokyselin je nepatrně vyšší, podobně jako u pšenice seté je limitující aminokyselinou lysin, následovaný threoninem. Z ostatních aminokyselin je výrazně vyšší obsah leucinu. Obsah lepku se pohybuje v rozmezí 35–45 %, jeho kvalita je vysoká. Pšenice špalda je výborným zdrojem některých vitaminů skupiny B, především thiaminu (B1), riboflavinu (B2), ale také niacinu. Zajímavý je obsah β-karotenu a thiokyanátu, vyšší je obsah draslíku, síry a hořčíku. Obsah stravitelného škrobu se u pšenice špaldy téměř rovná pšenici seté, obsah stravitelných cukrů je však podstatně nižší, nerozpustné vlákniny je o něco méně než u pšenice seté. Špalda obsahuje relativně značné množství nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií. Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává. Více informací na adrese
http://www.fdin.co.uk/news/index.php?type=related&generate=yes&news_article_id=18172782#18172782