Bezpečnost potravin

První mlýn na pšenici špaldu ve Velké  Británii

Vydáno: 15. 6. 2007
Autor: pospisilova

Ve Velké  Británii bude uveden do provozu první mlýn na pšenici špaldu, který bude zpracovávat výhradně tuzemskou surovinu.

Mlýn na pšenici špaldu, zpracovávající surovinu výhradně z tuzemských zdrojů, první svého druhu ve Velké Británii, bude uveden do provozu v tomto týdnu. Oficiálního otevření závodu New Mill společnosti Sharpham Park se zúčastní HRH (Její královská Výsost) hraběnka z Wessexu, která současně navštíví i Spelt Cookery School, první kuchařskou školu ve Velké Británii, zasvěcenou pšenici špaldě. Nový mlýn i škola společnosti Sharpham Park jsou situovány v blízkosti polí na nichž se pěstuje pšenice špalda, a jsou vybudovány z materiálů a technologiemi maximálně vyhovujícími požadavkům ochrany životního prostředí. Nový mlýn, který získal certifikát Soil Association (přední britská certifikační a propagační organizace pro organické potraviny a farmářství) používá 100% organické a životnímu prostředí přátelské postupy a nemá téměř žádné negativní dopady na okolní prostředí. Mlýn je vybaven nejlepšími možnými mlýnskými stroji z Evropy, využívá tradiční proces mletí s mlýnskými kameny, který zaručuje, že všechny cenné látky celého zrna zůstanou v průběhu výroby celozrnné mouky zachovány. Pšenice špalda (Triticum spelta L.) je jednou z nejstarších kulturních obilovin, pěstovaná již před 5 000 lety, kterou předcházela pouze pšenice dvouzrnka a jednozrnka. V prehistorické době se pšenice špalda pěstovala na Blízkém východě, populární byla i v Evropě, především v Itálii (farro), v jižním Německu (dinkle), Španělsku, Belgii, Švýcarsku, Anglii, Polsku či Skandinávii. V současné době se zvyšuje zájem o její pěstování především v ekologickém zemědělství a její osevní plochy se zvyšují i v dalších evropských státech a také v USA a Kanadě. Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro lidské zdraví, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Vzhledem k většímu podílu aleuronové vrstvy obsahuje špalda v průměru 16–17 % bílkovin, což je mnohem více než u pšenice seté (12 – 14 %). V aminokyselinovém složení nejsou mezi nimi v podstatě žádné rozdíly. Obsah esenciálních aminokyselin je nepatrně vyšší, podobně jako u pšenice seté je limitující aminokyselinou lysin, následovaný threoninem. Z ostatních aminokyselin je výrazně vyšší obsah leucinu. Obsah lepku se pohybuje v rozmezí 35–45 %,  jeho kvalita je vysoká. Pšenice špalda je výborným zdrojem některých vitaminů skupiny B, především thiaminu (B1), riboflavinu (B2), ale také niacinu. Zajímavý je obsah β-karotenu a thiokyanátu, vyšší je obsah draslíku, síry a hořčíku. Obsah stravitelného škrobu se u pšenice špaldy téměř rovná pšenici seté, obsah stravitelných cukrů je však podstatně nižší, nerozpustné vlákniny je o něco méně než u pšenice seté. Špalda obsahuje relativně značné množství nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií. Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává. Více informací na adrese

http://www.fdin.co.uk/news/index.php?type=related&generate=yes&news_article_id=18172782#18172782