Průzkum a doporučení spotřeby sodíku a přístup průmyslu
Průměrná spotřeba sodíku v USA převyšuje doporučené množství. Projekt „Strategies to Reduce Sodium Intake“ má vyhodnotit účelnost a metody snižování příjmu sodíku. Uvádějí se aktivity výrobců potravin.
Studie zdravotnického úřadu „Centers of Disease Control and Prevention“ (C.D.C.) v Atlantě uvádí, že dvě třetiny dospělých patří do populačních skupin, které nekonzumují více sodíku než 1,5 g/den (odpovídá to 3,8 g soli). Jedná se o skupiny osob s vysokým krevním tlakem, černošské etnikum a osoby nad 40 let. Údaje pro studii byly získány ze Státního zdravotního a výživového průzkumu (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES) a studie byla publikována v týdeníku C.D.C. „Morbidity and Mortality Weekly Report“. Průměrný příjem sodíku u americké populace od 2 let je 3,436 g za den.
Americká výživová doporučení „2005 Dietary Guidelines for Americans“ stanovují doporučenou nejvyšší hodnotu 2,3 mg sodíku za den. Z této hodnoty je evidentní, že menší část populace velmi výrazně překračuje doporučenou hodnotu.
Food Business News, 4, 2009, č. 30, s. 24
Projekt „Strategies to Reduce Sodium Intake“ (FNBX-H-08-07-A ), který byl zahájen v r. 2008 v Ústavu lékařství (Institut of Medicine) Státní akademie (Washington) má zpracovat podklady pro revizi doporučení týkajících se sodíku, pro zjištění skutečného stavu (podle věku, etnika, pohlaví), navržení metodik pro snižování příjmu soli obyvatelstvem a snižování obsahu soli v potravinách a provádění dlouhodobého monitoringu.
Očekává se, že zpráva z projektu bude zveřejněna v únoru 2010 (délka trvání projektu: 21 měsíců).
Institut of Medicine of the National Academies
Společnost Unilever oznámila, že sníží obsah soli ve 22 000 výrobků do konce r. 2010 tak, aby lidé mohli dosáhnout doporučeného příjmu 6 g soli/den (2,4 g sodíku), a do konce r. 2015 příjmu 5 g soli (2 g sodíku). 75 % konzumované soli pochází z chleba, sýrů, masných výrobků, omáček a polévek. Unilever provede průzkum četnosti konzumace různých potravin. Pokud např. zjistí, že polévky přispívají 10 % do celkového příjmu soli, bude průměrné množství sodíku v polévkách Unilever sníženo na průměrně 360 mg/100 g.
Fleischmann´s Yeast
|
|
ICL Performance Products
|
Levona – řada kypřicí přípravků (fosfát) obsahujících vápník místo sodíku
|
Innophos
|
Cal-Rise – kypřicí přípravek (fosfát) obsahující vápník místo sodíku
|