Bezpečnost potravin

Průmyslová barviva v potravinách

Vydáno: 12. 5. 2005
Autor:

Je uveden přehled barviv, která se vyskytují v koření a ve zpracovaných výrobcích s obsahem koření, jejichž použití do potravin není v EU povoleno. Požaduje se i přísnější monitorování bixinu.

Komise informovala o tom, že kompetentní autority v členských státech EU zjistily, že se vedle barviv Sudan vyskytují v koření  a ve zpracovaných výrobcích obsahujících koření četná další barviva. Souhrnně jde o tyto sloučeniny:

 

1. Průmyslová barviva, která IARC klasifikoval jako potenciální karcinogenní a genotoxické sloučeniny

 

* Sudan I (CAS 842-07-9)

* Sudan II (CAS 33118-97-6)

* Sudan III (CAS 85-86-9)

* Rhodamine B (CAS 81-88-9)

 

2. Průmyslová barviva, která IARC neklasifikoval, avšak jejichž toxikologické účinky jsou známy

 

* Orange II (CAS 633-96-5)

* Para red (CAS 6410-10-2)

 

Žádné koření s obsahem těchto barviv není v EU schváleno pro použití do potravin. Komise by rovněž uvítala, kdyby se pozornost věnovala nálezu bixinu (barvivo E 160b) v koření. Směrnice 94/36/ES o barvivech pro použití do potravin tuto aplikaci nedovoluje.

 

Zdroj: CIAA  prostřednictvím PKČR

 

Pozn.:

IARC, International Agency for Research on Cancer, Mezinárodní úřad pro výzkum rakoviny

CAS, Chemical Abstracts Service