Bezpečnost potravin

Provozovna Jiřího Duška ve Vrdech znovu vyrábí

Vydáno: 4. 11. 2008
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 4.11.2008.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý týden kvůli nálezu bakterie Listeria monocytogenes zakázala výrobu lahůdkářských výrobků v provozovně Jiřího Duška v obci Vrdy u Čáslavi.

Výrobce již provedl kompletní sanitaci provozovny a doložil výsledky kontrolních stěrů z akreditované laboratoře. Tyto výsledky neprokázaly výskyt listerie. Z těchto důvodů dnes potravinářská inspekce uvolnila zákaz výroby v této firmě.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI, 4.11.2008

Pozn.: Více informací o listerióze najdete v publikacích ICBP:

Šatrán, P. – Duben, J.: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Rambousková, J.–Hrnčířová, D.: Prevence onemocnění z potravin
Duben, J.: Kdo se bojí listerií
Listerióza (leták) 

A–Z slovníku pro spotřebitele najdete výklad termínů souvisejících s bezpečností potravin. Výklad hesla “Listerióza”.