Bezpečnost potravin

Protizánětlivý účinek olivového oleje

Vydáno: 17. 9. 2005
Autor:

Oleokantal – látka vyskytující se ve značném množství v čerstvých olivách působí proti zánětům jako Ibuprofen.

Vědci z amerického Monell Chemical Senses Centre (Filadelfie) zjistili v olivovém oleji látku, která působí jako nesteroidní protizánětlivý prostředek. Jedná se o oleocanthal vyskytující se ve velkém množství v čerstvých olivách, který inhibuje aktivitu enzymů způsobujících záněty stejným způsobem jako Ibuprofen a některá další protizánětlivá léčiva. 50 g panenského olivového oleje extra vykazuje účinek jako desetina dávky Ibuprofenu. (Záněty ve značné míře přispívají k rozvoji srdečních chorob a rakoviny). I když efekt olivového oleje není tak silný, aby léčil, přispívá k vysvětlení příznivého zdravotního působení středomořské stravy.

Další literární odkazy:

Effect of minor components of virgin olive oil on topical antiinflammatory assays (2000, University of Seville, Spain)

Natural Remedies for Inflammation (2000)

Fish Oil + Olive Oil = Relief from Rheumatoid Arthritis (2005)

Olive oil ‚acts like painkiller‘

Evropská databáze informací o prospěšných účincích olivového oleje

EU Food Law, 2005, č. 224, s. 5