Bezpečnost potravin

Projekt „Wheylayer“

Vydáno: 25. 5. 2009
Autor:

Projekt zařazený do 7. rámcového programu má řešit v období 2008 – 2011 vývoj fólie a obalů na bázi syrovátky.

Tříletý projekt Wheylayer spadající pod výzkumné téma “Research for SME Associations” byl odstartován 11. a 12. listopadu 2008 v Barceloně v prostorách PIMEC (Petita i Mijana Empresa de Catalunya).
Cílem je vyvinout  fólii na bázi syrovátkových bílkovin, která by nahradila nákladné polymerové fólie a umožnila lepší recyklovatelnost. Dosud používané polyolefinové fólie jako PE a PP jsou vynikající bariérou vůči vlhkosti, ale pro ochranu před oxidací musí být tyto materiály laminovány kopolymery EVOH a PVDC k zajištění kyslíkové bariéry. Tyto kombinované materiály však lze těžko oddělovat a recyklovat. Alternativou by mohly být biopolymery.
Dosavadní fólie ze syrovátkové bílkoviny se vyznačuje dobrými bariérovými vlastnostmi vůči vlhkosti a přijatelnými mechanickými vlastnostmi, takže mohou být používány v kombinaci s plasty a umožnit tak lepší recyklovatelnost (oddělení od plastu chemicky nebo enzymaticky).
Nově vyvíjený produkt by měl mít lepší bariérové vlastnosti (především vůči kyslíku), aby mohl být používán buď v kombinaci se syntetickými plasty. nebo samostatně. V pozdější fázi projektu se počítá s vývojem fólie např. na balení oboce, samostojných sáčků na omáčky a dresinky a misek např. na jogurty, sýry, maso a ryby. Praktické použití bude testováno na zařízení slovinské obalářské firmy TUBA.
Jedná se o příspěvek ke komplexnímu řešení problému životního prostředí i ekonomiky.
Projektu se zúčastňují výrobci obalů, zpracovatelé mléka, svazy zaměřené na plasty  a výzkumná pracoviště z Itálie, Maďarska, Španělska, Slovinska, Irska a Německa.
Partnerské organizace

Dtsch. Milchwirtschaft, 60, 2009, č. 5, s. 187-189