Bezpečnost potravin

Projekt EU na testování kuřecího masa z jatek a z prodejen

Vydáno: 15. 12. 2006
Autor:

Kuřecí maso bude podle projektu EFSA odebíráno z jatek a ze supermarketů a provedeno kvantitativní stanovení salmonely a kampylobakteru.

Úřad EFSA na základě požadavku Komise stanovil technické podmínky pro důkladné testování výskytu salmonely a kampylobakteru v mase kuřat, který má na základě odběru vzorků z jatek a také z obchodní sítě vyhodnotit jak kontaminaci pocházející z jatek, tak i kontaminaci související s další manipulací. Právě salmonela a kampylobakter jsou nejčastějšími původci alimentárních onemocnění v EU a kuřecí maso je označováno za hlavní zdroj infekcí. V případě kampylobakteru je třeba získat kvantitativní údaje proto, že u tohoto patogenu je riziko onemocnění u lidí závislé nejen na samotné přítomnosti těchto bakterií, ale i na jejich počtu. V případě salmonely není význam kvantitativního hodnocení tak zásadní. Vzhledem k tomu, že 80 % kuřat se prodává prostřednictvím supermarketů, mají být vzorky odebírány právě odtud.
Více informací na stránkách EFSA.