Bezpečnost potravin

Projednávání žádostí o schválení novel foods v lednu 2007

Vydáno: 22. 2. 2007
Autor: pospisilova

Výbor ACNFP jedná o extraktu z houby shitake, orafinovaném oleji z Echium, bílkovinách ovlivňujících strukturu krystalů – ISP, sušené dřeni plodů baobabu a dalších výrobcích.

Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP) ve Velké Británii projednával na zasedání v lednu 2007 osm žádostí o schválení statutu „potravina či postup nového typu“ pro následující výrobky. Očekávají se připomínky ze strany členských států.
Extrakt z Lentinula edodes (Shitake, houževnatec jedlý) bohatý na beta-glukany – žádost MediMush se začala projednávat, ale zatím se nedospělo k závěru.
Současné pokusy ukazují, že houby Hiratake (hlíva ústřičná) a Shitake (černá čínská houba) mají v důsledku obsahu lentinanu (1,3-beta-D-glukanu) řadu protivirových a protinádorových účinků.¨
 
Rafinovaný olej z Echium plantagineum (hadinec) jako zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin, včetně kyseliny stearidonové (STA, C18H28O2 , kyselina oktadeka -6,9,12,15-tetraenová), která je prekursorem EPA – na žádost Croda Chemicals
– stanovisko by mohlo být vydáno do března 2007.
Obvykle uváděnými zdroji této mastné kyseliny jsou oleje ze semen konopí, brutnáku či černého rybízu. Croda má v úmyslu přídavkem STA obohacovat nápoje na bázi mléka a jogurtů, cereální tyčinky a suplementy.
           
Postup výroby bílkovin ovlivňující strukturu krystalů – ISP (Ice Structuring Protein) – na žádost Unilever – stanovisko má být přijato na jednání v březnu.
Společnost Unilever má v úmyslu vyrábět ISP fermentací geneticky modifikovaných kvasinek Sacharomayes cerevisiae. Ve výsledném výrobku by GM materiál už neměl být obsažen a obsah ISP v mléčném výrobku by neměl překročit 0,01 %. Bílkovina sestává z 66 aminokyselin o známé sekvenci, má molekulovou hmotnost 7 kDa, stabilitu při pH 2-12 a je tolerantní k ohřevu. Je to globulární bílkovina s krátkými postranními beta-řetězci, s hydrofóbními vlastnostmi a za normálních podmínek není glykosylovaná. V USA získala tato bílkovina v r. 2002 statut GRAS.
 
Glukosamin z Aspergillus niger od Cargil Acidulants – jsou požadovány další informace o vlivu na diabetiky, toxikologické údaje, vysvětlení negativního výsledku ve studii Nguyena a kol. a další, stanovisko by mohlo být přijato v březnu 2007.
 
Sušená dřeň plodů baobabu (Adansonia digitata) – Phyto Trade Africa
Phyto Trade má v úmyslu přidávat sušenou dřeň do mléčných a jogurtových nápojů, cereálních tyčinek apod., a sice v množství 5 až 15 %. Jako složku pečiva a cukrovinek chce firma využít i depektinovanou dřeň. V Africe jsou plody tradičně přidávány do mléka či vody k využití jako nápoj a také využívány jako antipyretický a diaforetický (usnadňující pocení) prostředek, proti průjmům, malárii, hemoptýze (vykašlávání krve) a skorbutu.
 
Předpokládá se využití do suplementů i nápojů, tuků, dresinků, cereálních tyčinek aj. Nizozemský úřad vydal kladné stanovisko. Nebyl zjištěno riziko při příjmu LycoVit v množství 15 mg/den.
 
Fytosteroly – Lipofoods – předpokládá se zásadní ekvivalence s fytosterolem Archer Daniel Midland (ADM) schváleným v r. 2004 a přidávaným do  žlutých tuků,  dresinků a mléčných výrobků,  tzn. nebude zapotřebí úplného schvalovacího řízení.
 
Oleorezin z řasy Haematococcus pluvialis bohatý na astaxantin – Cyanotech Corp. – předpokládá se zásadní ekvivalence s potravinami bohatými na astaxantin, jak byly prodávány švédskou firmou Astacarotene (dnes ve vlastnictví Fuji Chemicals) před květnem 1997, kdy začalo platit nařízení 258/1997, tzn. nebude zapotřebí úplného schvalovacího řízení.
Předpokládá se využití do suplementů.