Bezpečnost potravin

Program Lipgene

Vydáno: 15. 10. 2005
Autor:

Projekt Lipgene založený v roce 2004 v EU se zabývá i možností modifikace tuku v drůbežím mase zkrmováním modifikovaných rostlinných olejů bohatých na polynenasycené mastné kyseliny n-3.

Polynenasycenými mastnými kyselinami omega-3 se v posledních letech zabývali  odborníci z oboru zdravotnictví i výživy  vzhledem k jejich kladnému působení v prevenci řady metabolických nemocí, včetně onemocnění srdce, rakoviny a deprese.
Je známo, že polynenasycené mastné kyseliny v rybím oleji  zlepšují mnoho faktorů ovlivňujících riziko vzniku srdečních onemocnění, včetně profilu krevních lipidů, srážlivosti krve a srdeční arytmie. Problém je v  příjmu dostatečného množství rybího oleje jak z hlediska produkce ryb, tak z hlediska vysokého  obsahu kontaminantů včetně PCB.  Tato skutečnost vede ke snaze využít jiné potraviny bohaté na polynenasycené mastné kyseliny n-3.
Projekt Lipgene založený v roce 2004 v EU jako součást Sixth Framework Programme for research and technology  se zabývá i možností modifikace tuku v  drůbežím mase zkrmováním modifikovaných rostlinných olejů bohatých na polynenasycené mastné kyseliny n-3.
World Poultry, 21, 2005, č. 7, s. 12-13