Bezpečnost potravin

Prodlužování trvanlivosti ovoce a zeleniny

Vydáno: 14. 9. 2006
Autor:

Koncepce FreshSAFE od firmy Multivac využívá vědecké poznatky pro individuální řešení systémů balení.

Při skladování ovoce a zeleniny platí, že čím je vyšší respirace, tím kratší je údržnost. Dalším faktorem je vytváření etylénu, který urychluje zrání. Pro každý produkt je optimální jiný poměr mezi kyslíkem, oxidem uhličitým a dusíkem, kterým lze skladovatelnost prodloužit.

Firma Multivac nabízí koncepci FreshSAFE založenou na znalosti individuálních požadavků různých produktů. Využívají se informace univerzit v Gentu a v Kalifornii. Produkt, který se dostane ke spotřebiteli během dvou dnů vyžaduje jiné podmínky, než produkt s komplikovaným nebo dlouhým transportem. Při určitém způsobu balení a při dodržování chladírenského řetězce jsou požadované podmínky zajištěny po celou potřebnou dobu. Jedná se o kombinaci obalového materiálu (fólie s určitou mikroperforací, příp. v kombinaci s táckem nebo hlubokotaženým obalem pro mechanickou ochranu a úsporu fólie) a balicího plynu, jehož směs se buď vstříkne přímo nebo kvůli jeho úspoře až po částečném odstranění vzduchu z obalu.

Příkladem nejnovějšího vývoje je balení krájené cibule, které zajišťuje trvanlivost a čerstvost.

Lebensm. Technol, 2006, č. 5, s. 36-37