Bezpečnost potravin

Proč zmizel z českého trhu Robert´s

Vydáno: 17. 3. 2009
Autor:

Kuřecí biomaso bylo vyřazeno z ekologického režimu.

Značka RoBert´s byla dlouhou dobu jednou z mála alternativ běžného kuřecího masa z velkochovů. Kuřecí biomaso s typickým logem bylo žádané a i přes poměrně vysokou cenu se na pultech obchodů dlouho neohřálo, proto bylo pro všechny zákazníky překvapením, že na počátku roku výrobky RoBert´s z pultů náhle zmizely.

Nabízejí se tři možnosti: Podlehla snad firma finanční krizi? Zkrachovala? Porušila předpisy? Ano – porušila. Podle vyjádření svazu Bioland, který kontroloval hospodaření jednoho z dodavatelů firmy RoBert´s ekofarmy Franzsander GbR totiž farma vykrmovala část drůbeže konvenčním krmivem, což je pochopitelně jak proti pravidlům svazu Bioland, tak samozřejmě také proti legislativním zásadám pro hospodaření v ekologickém zemědělství.
Z tohoto důvodu nechal tedy Bioland farmu preventivně uzavřít a zakázal prodej její produkce pod značkou bio. Navíc s ohledem na skutečnost, že majitel uzavřené drůbeží farmy Franzsander GbR je zároveň i společníkem společnosti RoBert’s, vyřadil Bioland z režimu ekologického zemědělství i samotnou společnost RoBert’s.
Podle oficiálního vyjádření svazu Bioland údajně nedošlo k tomu, aby společnost RoBert´s prodávala konvenčně vykrmovaná kuřata se známkou bio.
Tiskovou zprávu vydanou Bioland.de si můžete přečíst (v němčině) zde.