Bezpečnost potravin

Příznivé zdravotní účinky sóji zpochybněny

Vydáno: 29. 1. 2006
Autor:

Na základě zpracované přehledové zprávv o účincích sóji a sójových výrobků konstatovala Americká asociace pro srdeční choroby, že sója ani sójové isoflavony nemají na snižování krevního cholesterolu, prevenci rakoviny a zmírňování symptomů menopauzy prakticky žádný příznivý účinek.

Přehledová zpráva o účincích sóji a sójových výrobků vedla Americkou asociaci pro srdeční choroby (AHA) k závěrům, že sója ani sójové isoflavony nemají na snižování krevního cholesterolu, prevenci rakoviny prsu, dělohy či prostaty ani na zmírňování negativních symptomů menopauzy v zásadě žádný příznivý účinek. Výbor, který zkoumal studie prováděné v průběhu uplynulých deseti let konstatoval, že suplementy isoflavonů ani tablety nijak významně cholesterol nesnižují. Očekává se, že na základě těchto závěrů Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přehodnotí zásady, dovolující výrobcům potravin používat pro sójové výrobky zdravotní tvrzení. AHA sice i nadále zastává názor, že sójové výrobky, jako je tofu a sójové burgery, jsou mnohem zdravější než řada jiných potravin, vzhledem k jejich vysokému obsahu polynenasycených tuků, vlákniny, vitaminů a minerálních látek, na druhé straně je ale přesvědčen, že nemají takový přímý účinek na hladinu cholesterolu jak se původně předpokládalo.Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health (25.1.06)