Bezpečnost potravin
21. 3. 2023

Tisková zpráva MZe – Za vejce spotřebitelé platí v posledních měsících stále více. Podle Českého statistického úřadu letos v lednu meziročně v obchodech zdražila o 92 %. Důvodem jsou rostoucí náklady chovatelů, ptačí chřipka a také vysoké obchodní přirážky supermarketů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) již v minulosti upozornil na nemorální navyšování cen supermarketů u […]


21. 3. 2023

Tisková zpráva MZe – Zemědělské, lesnické a vodohospodářské aspekty obnovy přírody, iniciativu EU pro opylovače, situaci na trhu se zemědělskými komoditami, nebo asociační dohodu EU se zeměmi Mercosur (společný trh Jižní Ameriky) řešili včera ministři zemědělství Evropské unie v Bruselu. Ti se shodli, že by členské státy měly více bojovat proti úbytku opylovačů, kteří jsou […]


21. 3. 2023

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil výzvu k vyjádření zájmu (EFSA/E/2023/01) o členství ve Vědeckých panelech (Scientific Panels) a Vědeckém výboru (Scientific Committee) EFSA při jejich obnově v roce 2024. Tato příležitost je otevřena vědeckým odborníkům s příslušnou vědeckou odborností a motivací přispívat k ochraně zdraví lidí a zvířat, jakož i životního prostředí v Evropě, kteří […]


21. 3. 2023

Jedním z operačních cílů vědecké strategie EFSA 2027 je vypracování a zavedení harmonizovaných metodik pro hodnocení rizik v rámci EU i na mezinárodní úrovni. Pomocí školicích programů pro zaměstnance a odborníky se EFSA snaží tento cíl realizovat prostřednictvím rozvoje nových schopností, které tento rámec v komunitě hodnocení rizik EFSA podpoří. V rámci mandátu a poslání […]


20. 3. 2023

EFSA otevřel registraci k účasti na dvou informačních zasedáních k revidovaným pokynům pro Hodnocení rizik pro ptáky a savce. Cílem setkání je poskytnout jasný přehled aktualizovaných pokynů s důrazem na klíčové změny, představit, jak provádět hodnocení rizik pomocí kalkulačky a řešit otázky s cílem zlepšit porozumění revidovanému dokumentu pokynů a kalkulačce. Evropská komise požádala EFSA, aby revidoval […]


20. 3. 2023

Česká potravinářská společnost z.s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 28. března 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma „Minerální vody v pitném režimu“. […]


20. 3. 2023

Genetické manipulace jsou Intenzivně se rozvíjejícím odvětvím biotechnologií. Při genetické manipulaci se upravuje genetická informace organismu nebo se dokonce do jednoho organismu cíleně vnáší určitý gen či geny jiného organizmu. Takto geneticky modifikované organismy (GMO) se dnes ve velké míře využívají v medicíně (například výroba insulinu a dalších hormonů), potravinářství (například rekombinantní chymosin pro výrobu […]


17. 3. 2023

Žáky základních škol i veřejnost zveme do našeho muzea na Den recyklace, který proběhne v úterý 21. března 2023. Dopolední dílny s recyklační tematikou jsou určeny pro objednané třídy základních škol a v tuto chvíli jsou již všechny termíny rezervovány. Odpoledne se budeme věnovat vám, návštěvníkům muzea. Od 13 do 16 hodin se můžete v každou celou hodinu […]


17. 3. 2023

Aktualita HSHMP – Upatlaný, umaštěný gril nebo kuřecí maso skladované v kuchyni při pokojové teplotě se do správné hygienické praxe v žádném případě nepočítají. Na kontrolní obhlídku hned 189 provozoven poskytujících stravovací služby se v měsíci únoru 2023 zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). V téměř devatenácti procentech kontrol se hygienici na místě setkali s nesprávnými až […]


17. 3. 2023

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska, které se týká aktualizace dřívějšího hodnocení zdravotního rizika pro evropské spotřebitele v souvislosti s přítomností uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách. Z doposud provedeného hodnocení předběžně vyplývá, že nasycené uhlovodíky minerálního oleje (MOSH) nepředstavují pro evropského spotřebitele zdravotní riziko a že některé látky ze […]


17. 3. 2023

Tisková zpráva ÚKZÚZ – Za velkého zájmu vinařské veřejnosti proběhl v první polovině března ve Vinařství Volařík v Mikulově praktický seminář k PIWI odrůdám révy vinné (odrůdy se zvýšenou odolností proti chorobám), který uspořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) ve spolupráci se Střední vinařskou školou Valtice a sdružením PIWI CZ (je součástí SVČR). […]


16. 3. 2023

Dotaz: Lze použít název „šlehačka“ v označování čistě rostlinných výrobků? Lze použít název „šlehačka“ u směsných výrobků, kdy část mléčného tuku byla nahrazena tukem rostlinným? Odpověď SZPI: Dle článku 78 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty (dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“) […]


1 84 85 86 87 88 1 791