Bezpečnost potravin

Příliš mnoho červeného masa může zvyšovat riziko rakoviny pankreatu

Vydáno: 27. 10. 2005
Autor:

Strava s vysokým obsahem červeného a zpracovaného masa, může pravděpodobně zvyšovat riziko vzniku rakoviny slinivky břišní.

Výzkum prováděný pracovníky Cancer Research Centre of Hawaii, jehož výsledky byly publikovány v časopisu Journal of the National Cancer Institute, naznačuje, že strava s vysokým obsahem červeného a zpracovaného masa může zvyšovat riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. V rámci výzkumu bylo sledováno po dobu sedmi let 190 000 multietnických konzumentů, a na základě výsledků bylo konstatováno, že u osob s nejvyšším příjmem zpracovaného masa se zvýšilo riziko vývoje rakoviny pankreatu o 68 % v porovnání s těmi, kteří měli příjem tohoto masa nejnižší. Při srovnávání nejvyššího, resp. nejnižšího příjmu byla konzumace vepřového i červeného masa spojena s 50% zvýšením rizika. Mezi příjmem ryb, drůbeže, vajec, mléčných výrobků, celkového tuku, nasyceného tuku nebo cholesterolu a rizikem vzniku rakoviny pankreatu ale žádná spojitost nebyla zjištěna. Výzkumníci se domnívají, že zvýšení rizika rakoviny pankreatu je možno připsat na vrub karcinogenním látkám vznikajícím při přípravě masa. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health