Přídavek vlákniny do rybích výrobků
Jednou z možností, jak zlepšit funkční vlastnosti a zvýšit nutriční hodnotu rybích výrobků, zvláště restrukturovaných, je přídavek vlákniny. Jsou uvedeny dílčí výsledky výzkumného projektu SEAFOODplus řešeného v rámci EU.
Španělské ministerstvo pro vzdělávání a vědu a Evropská komise v rámci projektu SEAFOODplus (2004–2008) podpořily práci zaměřující se na přídavek vlákniny do rybích výrobků. Tímto přídavkem se dosáhne zlepšení technologických i výživových vlastností rybích výrobků.
V přehledové práci pod názvem “Nové aplikace vlákniny v potravinách: přídavek do rybích výrobků” je podán všeobecný přehled o úloze vlákniny v potravinách a uvádí se, jaká je technologická a výživová úloha různých typů vlákniny rostlinného původu (cereální, ovocné) a živočišného původu (chitosan) použité jako přísady do restrukturovaných rybích výrobků.
Trends in Food Science and Technology 16, 2005, č. 10, s. 458–465
O projektu SEAFOODplus na Agronavigatoru:
* Výzkumné projekty EU se zaměřením na kvalitu a bezpečnost potravin
* SEAFOODplus: výzkumný projekt EU