Bezpečnost potravin

Přídavek vlákniny do rybích výrobků

Vydáno: 12. 11. 2005
Autor:

Jednou z možností, jak zlepšit funkční vlastnosti a zvýšit nutriční hodnotu rybích výrobků, zvláště restrukturovaných, je přídavek vlákniny. Jsou uvedeny dílčí výsledky výzkumného projektu SEAFOODplus řešeného v rámci EU.

Španělské ministerstvo pro vzdělávání a vědu a Evropská komise v rámci projektu SEAFOODplus (2004–2008) podpořily práci zaměřující se na přídavek vlákniny do rybích výrobků. Tímto přídavkem se dosáhne zlepšení technologických i výživových vlastností rybích výrobků.

 

V přehledové práci pod názvem “Nové aplikace vlákniny v potravinách: přídavek do rybích výrobků” je podán všeobecný přehled o úloze vlákniny v potravinách a uvádí se, jaká je technologická a výživová úloha různých typů vlákniny rostlinného původu (cereální, ovocné) a živočišného původu (chitosan) použité jako přísady do restrukturovaných rybích výrobků.

Trends in Food Science and Technology 16, 2005, č. 10, s. 458–465

 

O projektu SEAFOODplus na Agronavigatoru:

* Výzkumné projekty EU se zaměřením na kvalitu a bezpečnost potravin

* SEAFOODplus: výzkumný projekt EU