Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na funkční potraviny
Vydáno: 31. 3. 2007
Autor: pospisilova
Je zprostředkován přístup k řadě výzkumných projektů EU zaměřených na potraviny s vyšším fyziologickým účinkem.
EU podporuje prostřednictvím svých rámcových programů výzkum a vývoj v oblasti tzv. funkčních potravin. Níže je uveden přehled vybraných projektů V & V, které jsou buď zcela zaměřené na funkční potraviny nebo se problematice funkčních potravin věnuje určitá část příslušného projektu.
Zaměření projektu
|
Popis projektu
|
Mládež
|
Zdravý životní styl v Evropě výživou v dospívání
Projekt: HELENA
|
Alergie
|
Alergie z potravin rostlinného původu. Strategie ke snižování jejich výskytu v Evropě
Projekt: SAFE
|
Alergie
|
Snižování alergenity zpracovaných potravin (obsahujících živočišné alergeny)
Projekt: REDALL
|
Antioxidanty
|
Evropský výzkum zaměřený na funkční účinky dietetických antioxidantů
Projekt: EUROFEDA
|
Antioxidanty
|
Zvyšování obsahu antioxidantů pro potravinářské aplikace
Projekt: PROFOOD
|
Antioxidanty
|
Zdravotní důsledky přírodních nenutričních antioxidantů (polyfenolů): fyziologická využitelnost a vznik rakoviny tlustého střeva
Projekt: POLYBIND
|
Hovězí
|
Zvyšování obsahu prospěšných mastných kyselin u hovězího a zvyšování kvality masa pro spotřebitele
Projekt: Healthy Beef a zde
|
Kofein
|
Dietetický kofein, zdraví a kvalita života v Evropě
Projekt: CAFFEINE AND HEALTH
|
Rakovina
|
Funkční potravina proti rakovině tlustého střeva: vývoj skríningové metody založené na genomice a proteomice
Projekt: FFACC
|
Karotenoidy
|
Výroba plísňových karotenoidů pro zdravou výživu
Projekt: FUNGAL CAROTENOIDS
|
Cereální zrna
|
Vyšetřování bioaktivity ecropských cereálních zrn pro zdokonalenou výživu a zdravotní prospěch
Projekt: HEALTHGRAIN
|
Sýr
|
Vytváření povrchových startovacích kultur na míru pro bezpečnou produkci červených roztíratelných sýrů
Projekt: SMEAR
|
CLA
|
Konjugovaná linolová kyselina (CLA) ve funkčních potravinách: potenciální prospěch pro Evropany ve středním věku s nadváhou
Projekt: FUNCLA
|
CLA
|
Výroba mléčných výrobků obohacených CLA přirozeným způsobem
Projekt: BIOCLA
|
Tvrzení
|
Proces posuzování vědecké podpory tvrzením o potravinách
Projekt: PASSCLAIM
|
Celiakie
|
Celiakie: porucha indukovaná potravinou. Zkoumání a zaměření se na paptidy lepku stinulujícíT buňky
Projekt: GLUTEN EPITOPES IN CD
|
Celiakie
|
Kvantifikace toxického lepku v potravinách z hlediska celiakie pomocí chipového systému
Projekt: CD-CHEF
|
Celiakie
|
Vyhodnocování výskytu celiakie v jejích genetických komponent v evropské populaci
Projekt: COELIAC–EU/CLUSTER
|
Jedlé oleje
|
Nový postup využívající technologie membránového reaktoru ke zlepšení zdravotních aspektů hydrogenovaných jedlých olejů
Projekt: CAMERTOIL
|
Enzymy
|
Nové enzymy podporované extrakční technologie pro maximální výtěžnost a zachování funkčnosti bioaktivních složek ve spotřebitelských výrobcích a složkách z vedlejších produktů
Projekt: MAXFUN
|
Foláty
|
Foláty: od potravin po funkčnost a optimální zdraví
Projekt: FOLATR FUNC HEALTH
|
Flavonoidy
|
Flavonoidy v ovoci a zelenině: jejich dopad na kvalitu potravin, výživu a zdraví člověka
Projekt: FLAVO
|
Flavonoidy
|
Flavonoidy a příbuzné fenolové látky pro zdravý život zajištěné orálním příjmem doporučovaných antioxidantů
Projekt: BIOPOLO
|
Ovoce
|
Zvyšování spotřeby ovoce prostřednictvím transdisciplinárního přístupu vedoucího k vysoce kvalitní produkci
Projekt: ISAFRUIT
|
Česnek
|
Česnek a zdraví: vývoj česneku vysoké kvality a jeho vliv na biomarkery aterosklerózy a rakoviny u lidí pro prevenci onemocnění
Projekt: Garlic & Health
|
Travicí trakt
|
Potraviny, fungování trávicího traktu a zdraví člověka
Projekt: PROEUHEALTH
|
Glukan
|
Technologie výroby chleba podporujícího zdraví s rozpustnou vlákninou na bázi beta-d-glukanů z ječmene a pšeničného arabinoxylanu
Projekt: SOLFIBREAD
|
Glukan
|
Vývoj potravin se zdokonalenými funkčními a vynikajícími zdravotními účinky pomocí beta-glukanů
Projekt: BETA-GLUCAN
|
Glykosidáza
|
Řešení problému inhibitorů glykosidázy při výrobě potravin
Projekt: GEMINI
|
Zrniny
|
Vyšetřování bioaktivity evropských cereálií pro vyšší výživový a zdravotní prospěch
Projekt: HEALTHGRAIN
|
Isoflavony
|
Isoflavony pro snižování rizika koronárního onemocnění srdce u postmenopauzálních žen
Projekt: ISOHEART
|
Mléčné bakterie
|
Vyhodnocování bezpečnosti probiotických mléčných bakterií pro lidskou spotřebu
Projekt: PROSAFE
|
Mléčné bakterie
|
Fermentace potravin: optimalizované kmeny mléčných bakterií se sníženým potenciálem pro akumulaci biogenních aminů
|
Lipidy
|
Úloha lipidů v neurodegeneraci a jejich preventivní potenciál ve stravě
Projekt: LIPIDIET
|
Lykopen/rajčata
|
Úloha lykopenu v prevenci kardiovaskulárního onemocnění
Projekt: LYCOCARD
|
Metabolický syndrom
|
Strava, genomika a metabolický syndrom: ucelená analýza výživy, agro-potravinářství, sociální a ekonomická analýza
Projekt: LIPGENE
|
Potraviny nového typu
|
Strategie kvantitativního posouzení rizika pro potraviny nového typu
Projekt: NOFORISK
|
Nutraceutika
|
Zvýšení nutriční hodnotypotravinářských surovin přídavkem, aktivitou a in situ produkcí mikrobiálních nutraceutik
Projekt: Nutra Cells
|
Nutraceutika
|
Lokální středomořské potravinářské plodiny: potenciální nová nutraceutika a současná úloha ve středomořské stravě
Projekt: LOCAL FOOD-NUTRACEUTICALS
|
Nutraceutika
|
Nutraceutika pro zdravější život: n-3 polynenasycené mastné kyseliny a 5-metyl-tetrahydrofolát
Projekt: NUHEAL
|
Obezita
|
Nutrigenomika a problém obezity: mediální horečka, pomoc nebo naděje
Projekt: DIOGENES
|
Olivový olej
|
Vliv konzumace olivového oleje na oxidační poškození u evropských populací
Projekt: EUROLIVE
|
Olivový olej
|
Spuštění evropské sítě center pro rozšiřování technologie zpracování stolních oliv a výroby olivového oleje v MSP
Projekt: TDC-Olive
|
Osteoporóza
|
Prevence osteoporózy nutričními fytoestrogeny
Projekt: PHYTOS
|
Peptidy
|
Peptidy z bílkovin mléka snižující vysoký krevní tlak
Projekt: HTMProt
|
Fytochemikálie
|
Funkční vlastnosti, bioaktivita a biologická využitelnost fytochemikálií, zvláště anthokyaninů ze zpracovaných potravin
Projekt: ANTHOCYANIN BIOACTIVITIES
|
Fytoestrogen
|
Zlepšování zdraví prostřednictvím dietetických fytoestrogenů: pan-evropská síť pro problémy spotřebitelů a příležitosti pro výrobce
Projekt: PHYTOHEALTH
|
Fytoestrogen
|
Úloha dietetických fytoestrogenů v prevenci rakoviny prsu a prostaty
Projekt: PHYTOPREVENT
|
Prebiotika
|
Funkční potraviny, střevní mikroflóra a zdravé stárnutí
Projekt: CROWNALIFE
|
Prebiotika
|
Synbiotika a prevence rakoviny u lidí
Projekt: SYNCAN
|
Prebiotika
|
Funkční posouzení interakcí mezi mikrobiálním osídlením střev člověka a hostitelem
Projekt: EU MICROFUNCTION
|
Probiotika a prebiotika
|
* Zvýšení příjmu probiotik a prebiotik stravou: vliv technologie na životnost, stabilitu a fungování mikroorganismů a na fungování prebiotik
* Návrh probiotických kmenů s požadovanými zdravotními vlastnostmi
* Molekulární analýza a mechanistické objasnění fungování probiotik a prebiotik při inhibici patogenních mikroorganismů
* Probiotika a poruchy trávení
Projekt: PROEUHEALTH
|
Potraviny mořského původu
|
Vysoce kvalitní, bezpečné potraviny mořského původu podporující zdraví: jejich produkce podle požadavků spotřebitelů (koncepce od stolu k farmě)
Projekt: SEAFOODplus
|
Potraviny mořského původu
|
Zvýšení kvality uzeného lososa pro evropského spotřebitele
Projekt: Eurosalmon
|
Potraviny mořského původu
|
Využití a stabilizace vedlejších produktů z treskovitých druhů ryb
Projekt: FISHERY BY-PRODUCTS
|
Mořské řasy
|
Antioxidanty mořských řas jakožto přísady nového typu pro lepší zdraví a vyšší kvalitu potravin
Projekt: SEAHEALTH
|
Škrob
|
Využití stabilního izotopu k monitorování trávení škrobu a fermentace pro vývoj funkčních potravin
Projekt: EUROSTARCH
|
Vitaminy
|
Status vitaminů rozpustných v tuku a metabolismus během stárnutí: funkční a nutriční důsledky
Projekt: VITAGE
|
Vitamin D
|
Strategie pro optimální fortifikaci vitaminem D
Projekt: OPTIFORD
|
Zinek
|
Vlivy zinku na interakce nutrient/nutrient a trendy v oblasti zdraví a stárnutí
Projekt: Zenith
|