Povrchy z měděných slitin likvidují patogeny
Vydáno: 17. 2. 2007
Autor: pospisilova
Slitiny mědi, obsahující minimálně 90 % mědi, použité jako povlak vnitřních povrchů potravinářských varných zařízení kompletně eliminují E. coli O157:H7.
Podle výsledků výzkumu probíhajícího na University of Southampton tři ze sledovaných slitin mědi, obsahující minimálně 90 % mědi, kompletně eliminují E. coli O157:H7. Slitiny byly použity jako povlak vnitřních povrchů potravinářských varných zařízení s cílem eliminovat kontaminaci výrobků bakterií E. coli O157:H7. E. coli je patogenní bakterie nacházející se především v syrovém nebo nedokonale tepelně opracovaném mletém hovězím mase nebo v potravinách toto maso obsahujících. Výsledky studie působí do jisté míry proti současnému trendu v sektoru zpracování potravin, kde se používají zařízení vyrobená z nerez oceli, považované za nejlepší materiál. Povrchy z nerezavějící oceli se snadněji čistí a nekorodují tak rychle při častém chemickém čištění nezbytném odstranění škodlivých patogenů. V rámci výzkumu na univerzitě v Southampton bylo zjištěno, že křemíkový bronz, směs s 95 % mědi, kmen E. coli během 45 minut výrazně redukuje a po 75 minutách totálně zlikviduje. Mosaz, obsahující 85 % mědi usmrcuje bakterie během tří hodin, červená mosaz s 93 % mědi likviduje bakterie během 4,5 hodiny. Významné snížení bylo pozorováno po šesti hodinách i na povrchu z Ni-Al bronzu (81 % mědi) a žluté mosazi (61 % mědi). Slitiny byly testovány za pokojové teploty a výsledky porovnávány s údaji získanými s použitím povrchů z nerez oceli. Povrchy z nerezavějící oceli neměly na životaschopnost E. coli za pokojové teploty žádný vliv. Testy byly opakovaně prováděny rovněž za teploty 39 ºF (ca 3,9 ºC). Ukázalo se, že povrchy z nerezavějící oceli neměly ani v tomto případě na E. coli žádný účinek, zatímco tři slitiny s nejvyšším obsahem mědi –křemíkový bronz, červená mosaz a mosaz– eliminovaly bakterie během tří hodin. Bylo konstatováno, že slitiny s 90% obsahem mědi nebo více mají významnou desinfekční schopnost, a to za pokojové i chladírenské teploty. Studie byla publikována v časopisu Applied and Environmental Microbiology. Více informací na adrese