Bezpečnost potravin

Použití studené mlhy pro mikrobiální nezávadnost

Vydáno: 18. 5. 2005
Autor:

Technologie studeného rozprašování antimikrobiálního přípravku Wessogreen umožňuje docílit snížení počtu zárodků.

Nová technologie odstraňování mikroorganismů (včetně listérie a salmonely) „Air solution“ s použitím látky „WessogreenR“ (benzoany a sorbany) rozprašované pomocí ultrazvukových jednotek umožňuje jak homogenní rozložení v celém prostoru, tak i lokální nasazení v místech, kde vzniká nežádoucí kontaminace.

Při technologii studeného  rozprašování se soustavně vytváří jemná mlha. Antimikrobiální látka WessogreenR se rozprašuje do vzduchu v koncentraci 0,05 až 0,1 ml na 1000 l vzduchu, takže v prostředí je nakonec ca 1 mg účinné látky na 1000 l vzduchu. Na nastavených parametrech (proudění , rychlost) závisí velikost vzniklých částic od 100 µm až po 0,1 µm.

Obzvlášť vhodné je použití tohoto postupu v oblasti přepravních pásů nebo speciálně na vakuové balicí lince. Lze tím také v určitých případech (v kombinaci s manuální povrchovou aplikací účinné látky) nahradit desinfekční postupy sestávající z napěnění a opláchnutí. Také lze postup aplikovat ve vodovodních systémech a čisticím zařízení CIP. Postup však nesmí nahrazovat dodržování principů hygieny.

Při použití za podmínek stanovených výrobcem není postup škodlivý pro potravinu ani pro lidské zdraví.

 

Maso, 2005, č. 1, s. 15 – 17

Fleischwirtschaft, 85, 2005, č. 2, s. 49