Bezpečnost potravin

Potraviny pro posádky v kosmu

Vydáno: 1. 2. 2006
Autor:

Po šesti letech ukončilo k 31. 12. 2005 svoji činnost výzkumné a vývojové středisko NASA zabývající se potravinami pro lety do vesmíru.

Po šestileté práci byla ukončena k 31. prosinci 2005 činnost střediska zabývajícího se komerčními potravinami určenými pro kosmické posádky (NASA Food Technology Commercial Space Center, FTCSC), které fungovalo při Iowa State University.

NASA FTCSC bylo založeno v roce 1999 v rámci pětiletého grantu. V roce 2004 NASA prodloužila jeho činnost o další rok. FTCSC bylo založeno proto, aby vedlo národní vývoj potravin a technologií pro výrobu potravin v USA s cílem podpořit činnost misí do kosmu a zdokonalit komerční potravinářské výrobky. K financování výzkumu potravin pro kosmos přispěly čtyři společnosti: Maytag Corp., Hy-Vee Inc, Kraft Foods Inc. a Pioneer Hi-Bred International Inc.

FTCSC spolupracovalo s vysokými školami a průmyslem, celkem s 30 komerčními partnery. Dvě společnosti vyvinuly potravin pro kosmos, a to: Triple “F” Inc. vyvinula dehydratované chilli na bázi sóji, které akceptovala NASA a výrobek se dostal na seznam potravin pro kosmos (Johnson Space Center flight list). Arla Foods spolupracovala s Centrem na výrobě mléčného nápoje v prášku a termostabilizovaného jogurtu.

FTCSC spolupracovalo s šesti dalšími středisky, přičemž čtyři z těchto středisek byla ze státu Iowa:

* Center for Designing Foods to Improve Nutrition (CDFIN),

* Center for Crops Utilization and Research (CCUR),

* Food Safety Consortium,

* Center for Advanced Technology Development,

dvě byla zahraniční:

* Israeli Aerospace Medicine Institute,

* Korea Atomic Energy Research Institute.

 

Více informací o FTCSC

Přehled komerčních partnerů FTCSC

 

Zdroj: IFT


Pozn.
: Více informací o NASA – potravinách určených k letům do vesmíru