Potravinářská inspekce zakázala prodej dvou tun džemů
Tisková zpráva SZPI ze dne 8.8.2008.
Legislativa předepisuje pro džemy, marmelády, povidla a podobně zpracované ovoce minimální hmotností podíl ovocné složky. Například džemy musí obsahovat nejméně 35 gramů ovoce na sto gramů a džemy výběrové (označované Extra) 45 gramů. Marmelády se naopak smí vyrábět pouze z citrusových plodů a musí obsahovat nejméně 20 gramů ovocné složky na sto gramů. Pokud výrobce ve složení deklaruje větší než minimální podíl ovocné složky, pak jej také musí dodržet. Zrovna tak musí být z obalu patrné, že byl produkt vyroben z více druhů ovoce. Je-li džem nazván po jednom druhu ovoce, př. „jahodový džem“, pak nesmí obsahovat příměs jiného ovoce. Většinou se k takovému falšování používají jablka.
V rámci akce speciálně zaměřené na kontrolu džemů inspektoři přímo na místě kontrolovali označování, tedy zda obal výrobku obsahuje všechny povinné údaje či zda informace zde uvedené nejsou zavádějící. Do laboratoří pak bylo odebráno 14 vzorků džemů, u nichž se zjišťoval skutečný podíl ovocné složky, obsah cukrů, či zda džem neobsahuje příměs jiného nedeklarovaného ovoce. Rozbory odhalily 5 nevyhovujících džemů. Inspekce na základě těchto výsledků zakázala prodej téměř dvou tun těchto džemů přímo u dovozců. Další tuna (1351 kg) pak musela být stažena z obchodů.
Se všemi kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení, v němž bude stanovena výše uložené pokuty.
Název džemu
|
Šarže
|
Země původu
|
Dovozce
|
Důvod
|
Jahodový džem extra JACO gold, 450 g
|
datum minimální trvanlivosti 02/2010
|
Vyrobeno v Chorvatsku pro Normu
|
Norma, k.s.
|
Deklarováno 65g/100g jahod. Skutečný obsah 40g/100g. Pro džemy „extra“ je přitom předepsáno min. 45 g/100 g. Dále prokázána přítomnost látek dokazujících, že pro výrobu jahodového džemu bylo použito i jiné ovoce.
|
Farmer´s Gift meruňkový džem, 20 g
|
datum minimální trvanlivosti 06-09
šarže L 01-08
|
Řecko
|
PeMaP* s.r.o., Přerov
|
Deklarováno 35g/100g ovoce. Skutečný podíl 18,7 g/100 g.
|
Farmer´s Gift jahodový džem, 20 g
|
datum minimální trvanlivosti 06-09
šarže L 01-08
|
Řecko
|
PeMaP* s.r.o., Přerov
|
Deklarováno 35g/100g ovoce. Skutečný podíl 23,8 g/100 g.
|
Džem borůvkový Qually, 450 g
|
datum minimální trvanlivosti 10.02.2009
šarže 222/H7/2200
|
Polsko
|
PeMaP s.r.o., Přerov
|
Prokázána přítomnost látek dokazujících, že pro výrobu borůvkového džemu bylo použito i jiné ovoce. Odkaz na datum minimální trvanlivosti na víčku, to však bylo uvedeno černým písmem na sklenici. Na tmavém obsahu sklenice však nebylo čitelné.
|
Vitaminka Šípkový džem, 430 g
|
datum minimální trvanlivosti 07.03.2010
datum minimální trvanlivosti 05.11.2010
|
Bosna a Hercegovina
|
dovozce LASKA DALBOSS spol. s r.o., Praha
|
Na etiketě v názvu výrobku uvedeno „šípkový džem“, ve složení výrobku je uvedeno „šípková a jablečná kaše“, deklarováno 7g/100g cukru, rozbory šarže s DMT 07.03.2010 prokázaly 69 g/100 g.
|
* Tyto džemy byly distribuovány pouze do sítě veřejného stravování.
Zpracovala:
Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
8. 8. 2008