Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce prověřovala hovězí maso původem z Irska

Vydáno: 9. 1. 2009
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 9.1.2009.

V souvislosti s případem dioxiny kontaminovaného masa z Irska Státní zemědělská a potravinářská inspekce prověřovala původ baleného výsekového masa v obchodních řetězcích. Původní informace hovořily pouze o kontaminaci vepřového (viz tisková zpráva SZPI z 9. prosince 2008), později však irský úřad bezpečnosti potravin zjistil, že zasaženo bylo i irské hovězí, byť v menší míře. Systémem včasného varování pro potraviny a krmiva, prostřednictvím kterého se členské země EU informují o nebezpečných potravinách, však dosud nepřišla žádná zpráva, která by potvrzovala, že by bylo uvedené kontaminované hovězí dovezeno do ČR.

Na rozdíl od vepřového se však irské hovězí v českých obchodních řetězcích prodává, potravinářská inspekce proto z důvodů předběžné opatrnosti provedla kontroly v předem vytipovaných provozovnách všech obchodních řetězců. Pokud inspektoři při těchto kontrolách narazili na balené hovězí z Irska, odebrali vzorky do laboratoře, aby byly otestovány na obsah dioxinů. Takto bylo odebráno 5 vzorků masa ve třech obchodních řetězcích.

V současné době jsou již známy výsledky všech odebraných vzorků a u žádného z nich nebylo potvrzeno nadlimitní množství dioxinů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí kontrolu baleného masa a masných výrobků, které jsou nabízeny v obchodech. Dovoz, zpracování a výrobu těchto výrobků dozoruje Státní veterinární správa.

Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová – tisková mluvčí SZPI