Bezpečnost potravin

Potenciální vliv β-kasomorfinů a příbuzných peptidů na zdraví

Vydáno: 13. 2. 2009
Autor:

Zpráva EFSA, pracovní skupiny DATEX pro β-kasomorfiny.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) podrobně posuzoval dostupné publikované vědecké práce o možných zdravotních účincích β-kasomorfinů a příbuzných peptidů, zejména β-kasomorfinu 7 (BCM7), což je peptidová sekvence přítomná v mléčné bílkovině β-kaseinu.
V několika studiích došli autoři k závěru, že BCM7 může přispívat ke zvýšenému riziku některých nepřenosných nemocí, např. autismu, kardiovaskulárního onemocnění a diabetes typu I. EFSA prováděl toto posuzování v rámci pravidelného monitorování a vyhodnocování možných nově se objevujících rizik spojených s potravinovým řetězcem.
Peptidy jsou fragmenty proteinů (bílkovin). Vznikají během trávení potravin nebo v některých případech také během výroby potravin. V souvislosti s peptidy se uvádějí jak pro zdraví prospěšné účinky, tak zdravotní rizika.
EFSA se rozhodl ustavit pracovní skupinu, která se zabývala posouzením vědecké literatury k této problematice. Uvedená skupina měla určit, zda je zapotřebí, aby EFSA prováděl oficiální posouzení rizika.
Na základě posouzení publikovaných vědeckých prací EFSA došel k závěru, že mezi dietetickým příjmem BCM7, příbuzných peptidů nebo jejich možných bílkovinných prekurzorů a nepřenosnými nemocemi neexistuje vztah příčina a účinek. Vzhledem k tomuto závěru nebylo doporučeno, aby se EFSA zabýval oficiálním posuzováním rizika. V příloze je k dispozici zpráva pracovní skupiny DATEX pro β-kasomorfiny.
 
 
Zdroj: EFSA