Poradenský portál pro těhotné
Vydáno: 19. 10. 2007
Autor: pospisilova
V Austrálii jsou zřízeny webové stránky s radami ohledně stravování v těhotenství.
V Austrálii je Ministerstvem zdravotnictví zřízen webový portál „Pregnancy and food safety“ s radami ohledně stravování v těhotenství: “The Australian Guide to Healthy Eating”.
Doporučená strava
Nejlepší variantou je vždy pestrá hodnotná strava. Strava v těhotenství by měla obsahovat potraviny ze skupin uvedených v tabulce. Normální je přibrat 12 až 14 kg a nedržet redukční dietu, aby dítě mělo vyváženou a dostatečnou každodenní výživu.
Skupina potravin
|
Denně
|
1 porce =
|
Chléb, pečivo, cereálie (včetně rýže a těstovin
|
4 – 6 porcí
(přednostně celozrnné)
|
2 plátky chleba
1 středně velká houska
1/3 šálku snídaňových cereálií
1 šálek vařené rýže nebo těstovin
|
Zelenina
|
5 – 6 porcí
|
½ šálku vařené zeleniny
1 šálek salátové zeleniny
½ šálku suchých luštěnin
1 menší brambor
|
Ovoce
|
4 porce
|
1 střední jablko
2 malé kusy čerstvého ovoce (meruňky, kiwi, slívy)
½ šálku ovocné šťávy
1 šálek sterilovaného ovoce (bez přidaného cukru)
|
Zdroje bílkovin: maso, drůbež, ryby, tepelně ošetřená vejce, ořechy
|
1 ½ porce
|
65 – 100 g vařeného masa
80 – 120 g rybího masa
½ šálku ořechů nebo mandlí
2 menší vejce
|
Zdroje vápníku: mléko a mléčné výrobky
|
2 porce
|
250 ml mléka nebo sójového nápoje obohaceného vápníkem
40 g sýra (2 plátky)
200 g jogurtu
|
Foláty
Zvláštní význam má dostatečný přívod vitaminů a minerálií – především z přirozené stravy. Z hlediska prevence novorozeneckých defektů (především rozštěpu páteře – spina bifida) je důležitá kyselina listová/foláty (jeden z vitaminů skupiny B). Z přirozených zdrojů je na foláty bohatá zelená zelenina (brokolice, špenát, salát, hrášek), ořechy, pomerančová šťáva a některé ovoce a luštěniny. Před početím a v prvních třech měsících těhotenství je vhodné přijímat i formou suplementů nejméně 400 μg folátů denně. Vhodné jsou také potraviny obohacené foláty (snídaňové cereálie, chléb, šťávy, výživné nápoje).
Zvláštní význam má dostatečný přívod vitaminů a minerálií – především z přirozené stravy. Z hlediska prevence novorozeneckých defektů (především rozštěpu páteře – spina bifida) je důležitá kyselina listová/foláty (jeden z vitaminů skupiny B). Z přirozených zdrojů je na foláty bohatá zelená zelenina (brokolice, špenát, salát, hrášek), ořechy, pomerančová šťáva a některé ovoce a luštěniny. Před početím a v prvních třech měsících těhotenství je vhodné přijímat i formou suplementů nejméně 400 μg folátů denně. Vhodné jsou také potraviny obohacené foláty (snídaňové cereálie, chléb, šťávy, výživné nápoje).
Železo
Dobrými zdroji železa jsou libové maso (hovězí, kachní bez kůže, kuřecí, rybí), zelená zelenina (brokolice, zelí, špenát), vařený hrášek a luštěniny. Doporučený denní příjem v těhotenství je 22 mg, některé ženy potřebují i vice.
Vitamin C
Strava s vysokým obsahem vitaminu C mj. pomáhá absorbovat železo. Doporučuje se při konzumaci potravin s vyšším obsahem železa pít pomerančovou šťávu. Naopak je třeba se vyvarovat nápojů obsahujících kofein (káva, čaj, kola) které absorpci železa snižují.
Vápník
Vápník je zásadním předpokladem zdravých a silných kostí. Zvlášť vysoké množství vápníku je potřebné ve třetím trimestru, kdy se začínají vyvíjet a růst kosti. Pokud příjem vápníku stravou není dostatečný, tělo ho čerpá z kostí matky, což zvyšuje riziko osteoporózy u ženy v pozdějším věku. Během těhotenství se doporučuje 840 mg vápníku denně, u některých žen až 1 000 mg. Výborným zdrojem je mléko, tvrdé sýry, jogurty a fortifikované sójové nápoje.
Omega-3
Mastné kyseliny označované jako omega-3 nebo n-3 jsou důležité pro vývoj centrální nervové soustavy, růst mozku a vývoj očí dítěte, a to před narozením i po něm. Tyto látky jsou obsaženy v oleji tučných ryb (losos, pstruh, sleď, sardel, sardinka) a také v tuku drůbeže, vajec, tuňáka a ve lněném oleji.
Čemu se vyhýbat
V těhotenství hormonální změny způsobují, že je oslaben imunitní systém, takže tělo se hůře brání infekcím. Z toho důvodu je nanejvýš důležitá preventivní ochrana každé ženy. Více než kdy jindy je v těhotenství třeba dodržovat následující obecně platné zásady.
– Udržovat chlazené potraviny v ledničce o teplotě do 5 °C a teplé potraviny před konzumací při teplotě nad 60 °C. Tyto teploty zastavují růst bakterií způsobujících kažení.
– Uchovávat syrové a vařené potraviny odděleně a nepoužívat pro obojí stejné náčiní jako prkénko, nůž, utěrky.
– Rozmrazovat zmrazené potraviny v chladničce nebo v mikrovlnné troubě, nikoli na pracovním stole nebo v dřezu.
– Udržovat náčiní a kuchyň v čistotě.
– Vařit důkladně, maso musí být tepelně ošetřeno i uprostřed, nesmí zůstat růžové, šťáva musí být čirá.
– Kvůli zabránění šíření bakterií nezapomínat na mytí a osušení rukou před a po manipulaci s potravinou.
Listerióza
V případě onemocnění způsobeného bakterií Listeria, které se projeví do 6 týdnů, může dojít k potratu, k přenosu na dítě, až k narození mrtvého dítěte. Proto je třeba jíst zeleninu a ovoce jen čerstvě vařené a dobře omyté. Zbytky je možné konzumovat jen, když jsou hned zchlazeny a uchovávány v chladničce nejdéle jeden den.
Je třeba se vyhnout:
– většině chlazených hotových jídel,
– měkkým a poloměkkým sýrům,
– zastudena zpracovaným masům,
– hotovým salátům,
– syrovým mořským produktům,
– měkké porcované zmrzlině,
– nepasterovaným mléčným výrobkům,
– paštikám.
Salmonelóza
Bakterie Salmonella může způsobit nevolnost, zvracení, bolesti v břiše, průjem, horečky a bolesti hlavy. Salmonela neznamená zvýšené riziko pro těhotné ženy, ale ve výjimečných případech došlo i k potratu. Proto je třeba nekonzumovat syrová vejce a důkladně živočišné produkty vařit. Těhotným ženám se nedoporučuje konzumovat jakékoli klíčky a výhonky (vojtěšky, brokolice, slunečnice, ředkviček, luštěnin), a to ani vařené.
Toxoplasmóza
Spíše než z nedostatečně vařeného masa, špatně umytého ovoce a zeleniny a nepasterizovaného kozího mléka, bývá infekce parazitem Toxoplasma gondii způsobena kontaktem s kočičími a psími exkrementy (např. při úklidu nebo zahradničení). Pokud vznikne onemocnění v těhotenství, může dojít k postižení mozku, slepotě nebo narození mrtvého dítěte.
Rtuť v rybách
Ryby jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky, mají nízký obsah nasycených tuků a obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny.
Ačkoli je velmi důležité je během těhotenství a kojení konzumovat, je třeba opatrnost při výběru. Některé ryby totiž akumulují větší množství rtuti, která může poškodit vývoj nervové soustavy dítěte.
Doporučuje se konzumovat týdně 2 až 3 porce (po 150 g) s výjimkou druhů dále uvedených. Konzumace riskantních dravých druhů (žralok, mečoun, marlín) musí být omezena na nejvýše jednu porci za dva týdny, druhy jako sumec nebo červenice obecná (Hoplostethus atlanticus) nejvýše jednu porci týdně. Přitom je třeba nejíst jiné ryby.
Alkohol
Konzumace alkoholu během těhotenství může vést k potratu, narození mrtvého dítěte, předčasnému porodu nebo dítě může být postiženo fetálním alkoholovým syndromem (pomalý růst před i po narození, mentální postižení). Protože není známo, jaká je bezpečná dávka alkoholu, doporučuje se těhotným ženám nepít vůbec.
Kofein
Konzumace malých množství kofeinu (z kávy, čaje, čokolády, koly) v těhotenství nevadí, ale nadměrné množství může znamenat potrat nebo předčasný porod. Doporučuje se nepřekročit 200 mg denně (tj. 2 šálky z mleté kávy nebo 2 1/2 šálku instantní kávy, 4 šálky středně silného čaje či kakaa nebo 6 šálků koly).
Kouření
Kouření zvyšuje riziko předčasného porodu, nízké porodní hmotnosti, dýchacích problémů a syndromu náhlého úmrtí novorozence (SIDS). Neexistuje bezpečné množství cigaret.
Food Australia, 59, 2007, č. 9, s. 433