Bezpečnost potravin

Popel v krmivech

Vydáno: 26. 2. 2010
Autor: bodokova1

Definice termínu z pohledu legislativy.

Uživatelé webu bezpečnosti potravin se často ptají, jak je definován termín „popel“ v legislativě týkající se krmiv.
Vysvětlení je následující:  Obsah popele je významný výživářský parametr. V krmivářské legislativě je rovněž používán např. k rozlišení některých krmiv (§ 2 písm a) Vyhlášky č. 356/2008 Sb.).
 
Vyhláška č. 497/2004 Sb. uvádí dva druhy analýz pro zjištění popele, a to:
1. popel, kdy je vzorek zpopelněn při 550 stupních Celsia a zbytek je zvážen
2. tzv. popel HCl (metoda pro stanovení popele, který je nerozpustný v HCl)
Obě metody byly převzaty z evropského krmivářského práva.
O problematice popele se více dočtete ZDE