Plán témat řešených v Codex Alimentarius v r. 2008
Vydáno: 17. 4. 2008
Autor:
Delegace USA podporuje kódy pro praxi pro snížení akrylamidu, 3MCPD, aflatoxinů v sušených fíkách, ochratoxinu A v kávě či kakau a také stanovení maximálních limitů pro tyto kontaminanty.
Delegace USA přišla na jednání kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách – CCCF (Codex Committee on Contaminants in Food) začátkem dubna 2008 v Haagu se snahou posunout kupředu (na stupeň 5) návrh kódu pro praxi pro snížení akrylamidu – zatím byl vrácen na stupeň 2 osmistupňového schvalovacího procesu CA. K schválení by mohlo dojít v r. 2009.
Dalším závažným tématem je stanovení maximálních limitů pro aflatoxiny v mandlích, lískových oříšcích a pistáciích určené k přímé konzumaci. USA doporučuje pro celkové aflatoxiny hodnotu 15 μg/kg; záleží však na velikosti vzorku (USA doporučuje 20 – 30 kg, zatímco EU používá tři jiné velikosti).
Delegace USA dále podporuje tyto záležitosti:
– přezkoumání nedávno zveřejněného revidovaného návrhu preambule k Všeobecné normě pro kontaminanty a toxiny (Codex General Standard for Contaminants and Toxins in Food),
– stanovení maximálního limitu 0,4 mg/kg pro 3MCPD v tekutých omáčkách obsahujících rostlinné bílkoviny vyrobené kyselou hydrolýzou (acid HVPs),
– konečné přijetí kódu pro praxi pro snížení 3MCPD při výrobě acid HVPs,
– nepřijetí kódu pro praxi pro snižování kontaminace potravin polycyklickými aromatickými uhlovodíky (PAH) při uzení a sušení,
– přijetí maximálního limitu 5 mg/kg pro ochratoxin A v pšenici, ječmenu a žitě,
– přijetí maximálního limitu 50 mg/kg pro celkové aflatoxiny v mandlích, lískových oříšcích a pistáciích určených k dalšímu zpracování,
– závěry pracovního dokumentu ohledně maximální kontaminace aflatoxinů 20 mg/kg pro loupané brazilské ořechy,
– kód pro praxi navržený Tureckem kvůli snížení kontaminace sušených fíků aflatoxiny,
– započetí s pracemi na kódu pro praxi pro prevenci a snížení kontaminace kávy ochratoxinem A,
– diskusní dokument Ghany týkající se nedostatku údajů pro zpracování kódu pro praxi pro prevenci a snížení kontaminace kakaa ochratoxinem A.
EU Food Law, 2008, č. 338, s. 38