Bezpečnost potravin

Perilla frutescens – netradiční koření a zelenina

Vydáno: 10. 11. 2004
Autor:

Bylina z východní Asie nachází uplatnění jako léčivá bylina i jako přísada do potravin. Vědecká vyšetření potvrzují léčivý potenciál, ale i možný alergenní účinek.

Perilla frutescens je bylina z rodu Lamiaceae (hluchavkovité) pocházející z Číny a Indie, kde se vyskytuje ve výškách asi 1 200 m. Pěstují se především dva druhy: perila křovitá (Perilla frutescens, někdy také uváděná jako Mentha perilloides) a perila kadeřavá (Perilla crispa). Oba dorůstají výšky přibližně jednoho metru, listy připomínají „nablýskanou hluchavku“, květy jsou nenápadné, fialové.

Celá staletí se tato bylina používá v čínské medicíně buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími bylinami, a sice především jako prostředek proti kašli (zahlenění) a proti astmatu. V zemích východní Asie se komerčně pěstuje.

Nová vědecká vyšetření potvrzují antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Perila vykazuje značný léčivý potenciál v řadě forem použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. Tuky obsažené v oleji této byliny se vyznačují vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin, čímž mj. snižují koncentraci cholesterolu a triacylglycerolů. Extrakty z listů červené odrůdy mají vzhledem k obsaženým flavonoidům a antokyanům vysoký antioxidační potenciál. Nevýhodou je možné alergenní působení na některé osoby. Kromě účinku na zdraví má perilla kvůli citronové nasládlé chuti zajímavé využití v moderní kuchyni. Rostlina může být použita obdobně mnohostranně jako bazalka, nejčastěji do pokrmů z ryb či masa.

Ernähruns-Umschau, 51, 2004, č. 9, s. 366 –369