Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Peptidázy z naklíčeného obilí jako pomoc při celiakii do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Peptidázy z naklíčeného obilí jako pomoc při celiakii

Vydáno: 13.6.2008
Tisk článku
Enzymy izolované z klíčků žita se osvědčily pro štěpení peptidů vyvolávajících imunitní reakci.
Celiakie je nesnášenlivost peptidů obsahujících glutaminy a prolaminy, které jsou běžně trávicími enzymy štěpeny nedostatečně a u postižených vyvolávají imunitní reakci. Za účelem pomoci celiakům byly v německém Výzkumném ústavu chemie potravin (Deutsche Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie, Garching) ke štěpení těchto peptidů zkoušeny enzymy získané z  klíčků žita. Byla izolována vysokoaktivní peptidázová frakce, jejíž účinnost byla zjišťována pomocí metod HPLC a hmotové spektrometrie. Prokázalo se, že peptidy jsou rychle štěpeny na malé neškodné části.
Peptidázy z naklíčeného žita (jednodenní až týdenní) mají proti mikrobiálním peptidázám četné výhody. Obsahují kombinaci exo- a endopeptidáz specificky uplatnitelných pro širokou škálu substrátů. Štěpí intaktní bílkoviny a peptidy a specificky štěpí aminokyselinové sekvence obsahující prolin. Vzhledem k vysoké aktivitě v širokém rozsahu teplot a hodnot pH mohou mít široké spektrum použití.
Peptidázy lze získávat ze zdravé přírodní suroviny obvyklým průmyslovým postupem -sladováním. Lze je koncentrovat jednoduchým postupem srážení, takže není nutné zvláštní čištění. Na rozdíl od mikrobiálních peptidáz není nutné používat genové techniky k přípravě rekombinantních enzymů.
Ernährung, 32, 2008, č. 5 s. 202-205
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018