Označení „vysoký-, střední- a nízký obsah“ podle FSA
Britský úřad pro potravinové normy zveřejnil stanovisko k označování obsahu tuku, cukru a soli v potravinách.
Podle názoru britského úřadu FSA by měly být v případě potravin určených dětem používány výrazy „vysoký-, střední- a nízký obsah“ u tuku, cukru a soli následovně:
vysoký obsah tuku: více než 20 g/100 g, nebo 10 g/100 ml, nebo více než 21 g/porci, (více než 6 g nasycených tuků), nebo více než 28 % ve výrobku (více než 25 % nasycených tuků ve výrobku),
vysoký obsah cukru: více než 22,5 g/100 g, nebo 11,25 g/100 ml, nebo 27 g/porci, nebo více než 25 % ve výrobku,
vysoký obsah soli: více než 1,25 g/100 g, nebo 1,5 g/porci, nebo více než 25 % ve výrobku.
nízký obsah tuku: méně než 3 g/100 g, nebo 1,5 g/100 ml,
nízký obsah cukru: méně než 5 g/100 g, nebo 2,5 g/100 ml,
nízký obsah soli: méně než 0,3 g/100 g, resp. 100 ml.
Kritéria pro označení nízkého obsahu jsou v souladu se současným návrhem předpisu o nutričním označování Komisí ES.
FSA také stanovil doporučená denní množství GDA (guideline daily amounts) pro rizikové složky (např. pro ženy):
tuky 70 g
nasycené tuky 20 g
cukry (veškeré) 90 g (ještě se diskutuje)
sůl 5 g
Dále FSA stanovil doplňková kritéria pro potraviny konzumované ve velkých porcích, jako jsou hotové pokrmy, pizzy a sendviče. Tyto potraviny by měly být označeny „s vysokým obsahem“, pokud by příslušná složka překročila 30 % z GDA. Podobně by to mělo platit pro nápoje konzumované obvykle v dávkách vyšších než 100 ml.
FSA testoval tato kriteria a vyhlásí veřejnou konzultaci, zda má být k označování použito barev semaforu nebo barevného vyznačení GDA.
EU Food Law, 2005, č. 220, s. 13-14