Bezpečnost potravin

Označení „vysoký-, střední- a nízký obsah“ podle FSA

Vydáno: 3. 9. 2005
Autor:

Britský úřad pro potravinové normy zveřejnil stanovisko k označování obsahu tuku, cukru a soli v potravinách.

Podle názoru britského úřadu FSA by měly být v případě potravin určených dětem používány výrazy „vysoký-, střední- a nízký obsah“ u tuku, cukru a soli následovně:

vysoký obsah tuku: více než 20 g/100 g, nebo 10 g/100 ml, nebo více než 21 g/porci, (více než 6 g nasycených tuků), nebo více než 28 % ve výrobku (více než 25 % nasycených tuků ve výrobku),

vysoký obsah cukru: více než 22,5 g/100 g, nebo 11,25 g/100 ml, nebo 27 g/porci, nebo více než 25 % ve výrobku,

vysoký obsah soli: více než 1,25 g/100 g, nebo 1,5 g/porci, nebo více než 25 % ve výrobku.

nízký obsah tuku: méně než 3 g/100 g, nebo 1,5 g/100 ml,

nízký obsah cukru: méně než 5 g/100 g, nebo 2,5 g/100 ml,

nízký obsah soli: méně než 0,3 g/100 g, resp. 100 ml.

Kritéria pro označení nízkého obsahu jsou v souladu se současným návrhem předpisu o nutričním označování Komisí ES.

 

FSA také stanovil doporučená denní množství GDA (guideline daily amounts) pro rizikové složky (např. pro ženy):

tuky                             70 g

nasycené tuky               20 g

cukry (veškeré)              90 g (ještě se diskutuje)

sůl                                5 g

 

Dále FSA stanovil doplňková kritéria pro potraviny konzumované ve velkých porcích, jako jsou hotové pokrmy, pizzy a sendviče. Tyto potraviny by měly být označeny „s vysokým obsahem“, pokud by příslušná složka překročila 30 % z GDA. Podobně by to mělo platit pro nápoje konzumované obvykle v dávkách vyšších než 100 ml.

FSA testoval tato kriteria a vyhlásí veřejnou konzultaci, zda má být k označování použito barev semaforu nebo barevného vyznačení GDA.

 

EU Food Law, 2005, č. 220, s. 13-14