Bezpečnost potravin

Ovčí sýr z kravského mléka

Vydáno: 6. 5. 2004
Autor:

Ne každý ovčí nebo kozí sýr je vyroben z deklarované suroviny.

Ne každý ovčí nebo kozí sýr obsahuje to, co je deklarováno na jeho obalu. To jsou výsledky rutinní kontroly Bavorského zemského úřadu pro kontrolu zdraví a bezpečnosti potravin (LGL). Přibližně asi 26 % všech vzorků odebraných a testovaných v průběhu loňského roku obsahovalo nedovolené složky kravského mléka. Celkově bylo testováno na 40 druhů ovčích sýrů a 80 druhů kozích sýrů pomocí metody analýzy mastných kyselin a tzv. metody polymerázové řetězové reakce (PCR) zda neobsahují genetický materiál dojnic. V případě osmi druhů ovčích sýrů a sedmi druhů kozích sýrů kontroloři existenci těchto cizích částic prokázali.

Schweizerische Milchzeitung, 130, 2004, č. 16, s. 3