Bezpečnost potravin

Otazníky kolem přípustnosti nonivamidu

Vydáno: 20. 5. 2005
Autor:

Úřad EFSA bude zajišťovat podklady pro rozhodnutí ohledně přípustnosti nonivamidu – syntetického analogu kapsaicinu vyskytujícího se v koření.

Aromatizující látka nonivamide (pelargonyl vanilamid – PAVA) je syntetickým strukturálním analogem kapsaicinu (capsaicin) a vzhledem ke své neurotoxicitě se používá jako součást sprejů určených k obraně (a také v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu). Kapsaicin (pálivá složka chilli papriček, pálivé papriky, kayenského pepře apod.) je sice přirozenou součástí běžně používaného koření, ale není v EU přípustný jako aditivum pro ochucení a zvýraznění senzorických vlastností do potravin, a sice kvůli obavám z jeho kancerogenity. Nadměrně vysoká spotřeba v důsledku dalšího přídavku do potravin by mohla znamenat zvýšené riziko.

Úřad EFSA byl požádán o vyjádření ohledně přípustnosti nonivamidu.

 

EU Food Law, 2005, č. 208, s. 14