Bezpečnost potravin

Oceněné exponáty na výstavě IFT “Food Expo 09”

Vydáno: 4. 9. 2009
Autor:

Cenu za největší inovace získaly čtyři společnosti. Jsou popsány jejich produkty.

Institut potravinářských technologů v USA (IFT) organizoval v Anaheimu výroční konferenci a výstavu novinek potravinářského průmyslu. Akce (6.–9.6.2009) se zúčastnilo 815 vystavovatelů a poskytovatelů služeb. V průběhu akce se uskutečnilo téměř 200 vzdělávacích zasedání, na kterých odeznělo více než 2 000 prezentací vyzdvihujících nejnovější vědecké pokroky, důležité regulační problémy a aktuální ekonomické náhledy. Akci navštívilo 14,5 tisíce odborníků z potravinářského sektoru. Návštěvnost se tak zvýšila o 10 % ve srovnání s předcházejícím rokem, ve kterém se akce IFT konala v New Orleans.
 
Na výstavě se prezentovaly mimo jiných také čtyři společnosti se svými inovacemi dosaženými v oblasti:

– sterilace obalu,

– technologie dehydratace,
– vysokotlaké sterilace,
– škrobů (“clean-label” starches).
 
Odborná porota tvořená osmi zástupci z průmyslu, vysokých škol a vládních institucí se značnými zkušenostmi v oblasti výzkumu a vývoje výrobků, výroby a balení potravin, analýzy potravin aj. vybrala ze 49 návrhů čtyři společnosti a jejich inovační řešení.
 
Společnost Ecolab Inc. získala ocenění za komerční sterilační přípravek POAA (peroxyacetic acid), který steriluje plastové láhve při nižších teplotách bez peroxidu vodíku, čímž snižuje energetickou spotřebu. Aplikací nové přípravku se zamezuje také smršťování obalu a ulpívání reziduálního peroxidu.
Společnost EnWave Corp. získala cenu za dehydratační technologii nutraREV. Technologie REV (radiant energy vacuum) umožňuje rychlou, nízkoteplotní vakuovou dehydrataci ovoce, zeleniny, potravin typu snacků a bylin.
Technologie aplikace mikrovlnné energie při nízkém tlaku nebo ve vakuu umožňuje dehydrataci, která vyžaduje o třetinu nižší spotřebu energie než sušení vymrazováním při šestinových investičních nákladech.
V březnu 2009 společnost EnWave Corp. oznámila, že prodala své první kontinuální nutraREV zařízení pro dehydrataci potravin a to firmě CAL-SAN Enterprises.
National Center for Food Safety & Technology bylo vyznamenáno za svou tepelnou sterilaci podporovanou tlakem (PATS, Pressure Assisted Thermal Sterilization). Jde o výrobní technologii akceptovanou FDA, která kombinuje aplikaci mírné teploty a vysokého tlaku pro komerční výrobu nízkokyselých potravin. Uvedeným postupem se dosáhne stejné nebo vyšší kvality než mají zmrazené potraviny. Technologie se již používá při výrobě stravy pro armádu.
Společnost National Starch Food Innovation získala “2009 IFT Food Expo Innovation Award” za své škroby NOVATION, které lze používat k výrobě produktů typu salátových zálivek. Textura těchto škrobů a jejich odolnost vůči zpracování je na takové úrovni, kterou dosud umožňovaly pouze modifikované potravinářské škroby.
Spotřebitelé se ve zvýšené míře zajímají o značkové výrobky bez syntetických (umělých) aditiv a chemicky modifikovaných složek. K uspokojování požadavků spotřebitelů je k dispozici řada výrobků. Dosud však bylo obtížné nahradit ve vybraných aplikacích (vysoké stříhové namahání, nízké pH) modifikované potravinářské škroby, které bobtnají ve studené vodě. Škroby NOVATION 4300/5300 to umožňují. Uvedené škroby jsou na výrobku uvedeny jako “kukuřičný škrob” a výrobky s jejich obsahem lze zařadit mezi tzv. “clean-label food products”.
Více informací o oceněných výrobcích je k dispozici zde.
 
Zdroj: IFT