Bezpečnost potravin

O aktivitách SVS ČR

Vydáno: 7. 5. 2010
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 6.5.2010.

Vše je tak, jak má být, zatím

Hraboši nezmrzli, probouzejí se klíšťata, čápi přiletěli už před časem, havrani se chystají ke hnízdění, včera jsem viděl první špačky a během pár dní jistě dorazí i rorýsi. Jsou to jediné jistoty v současném zjitřeném světě? Nikoli, další je například to, že veterinární inspektoři „neodlétají na zimu“ a fungují celoročně.

To, že se neobjevují žádné kauzy o závadných potravinách, či zprávy o šíření nemocí hospodářských zvířat, svědčí o fungujícím systému veterinárních kontrol, ale také o dobré spolupráci s chovateli i zpracovateli. To znamená zejména také o prevenci. Samozřejmě nelze současnou dobrou situaci „zakřiknout“. Problémy se totiž objevit mohou, je nutné počítat s takovými riziky, jako je ptačí chřipka (byla zaznamenána v některých evropských zemích), popřípadě se sporadickým výskytem nákaz zvířat, se kterými již léta nepočítáme, jako například s brucelózou nebo tuberkulózou.

V současné době úspěšně probíhají programy na tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže, a zdá se, že procento výskytu bude odpovídat cílům stanoveným Evropskou komisí. Dále probíhá ozdravovací program proti IBR (infekční bovinní rhinotracheitidě), a i zde je naděje, že v dohledné době budou chovy skotu v ČR ozdraveny. Proběhla již také první fáze vakcinace proti katarální horečce ovcí, neboli bluetongue, k 30. 4., a ukazuje se, že dosavadní opatření byla účinná.

Takže opravdu, aspoň „u nás“ je všechno tak, jak má být.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR