Bezpečnost potravin

Nový sýr pro snižování cholesterolu

Vydáno: 11. 3. 2004
Autor:

Mléčný tuk sýra s označením „Heartily Healthy“ je nahrazen rostlinným olejem s aktivními složkami působícími proti vstřebávání cholesterolu.

Společnost Angel Technology a mlékárenská společnost Glanbia Foods UK uveden na trh ve Velké Británii v lednu 2004 sýr s označením „Heartily Healthy“, který vypadá, voní a chutná jako jemný čedar, ale je vyroben z mléka, z něhož byl odstraněn veškerý tuk. Mléčný tuk byl nahrazen rostlinným olejem s aktivními složkami, které pomáhají zabránit, aby se škodlivý cholesterol dostal do krve. (Sýr byl předveden mlékárnou Singleton již v říjnu 2003 na výstavě Anuga.)
Výzkumy v institutu Rowett v Aberdeenu potvrdily, že již po 3 týdnech konzumace tohoto sýra se cholesterol snížil u 98 % účastníků.
Podobně již v lednu 2003 předvedla finská firma Valio sýr švýcarského typu jako součást řady výrobků na snižování cholesterolu „Benecol“. V něm je mléčný tuk nahrazen řepkovým olejem a esterem sitostanolu.
Dairy Industry Int., 2004, č. 2, s. 6