Bezpečnost potravin

Nové technologie k detekci a eliminaci patogenů

Vydáno: 12. 10. 2006
Autor:

Technologie na bázi laseru a oxidu chloričitého k detekci a eliminaci patogenů způsobujících nemoci z potravin. 

Výzkumníci z Purdue University vyvíjejí dvě technologie, které by mohly v budoucnosti zamezovat onemocnění z potravin, např. onemocnění, ke kterému v nedávné době došlo v důsledku konzumace špenátu kontaminovaného Escherichia coli.
První metodou je použití laseru k detekci a identifikaci řady typů bakterií. Jde o postup, který je třikrát rychlejší, přičemž náklady tvoří jen desetinu nákladů vynaložených na současné technologie. Druhá inovace využívá k usmrcení patogenů na čerstvém ovoci a zelenině oxid chloričitý – plyn. Na obě nové technologie byly podány patenty, laserovou technologii lze využívat na základě licence.

Tým vědců z Purdue University pod vedením Arun Bhunia vyvinul technologii na bázi laseru pod názvem “Bacteria Rapid Detection Using Optical Scattering Technology”. Pomocí této technologie lze rozpoznat nejvýznamnější patogeny způsobující nemoci z potravin: Listeria monocytogenes a E. coli. Uvedené patogeny patří k těm mikroorganismům v potravinách, na které osoby nejčastěji umírají.

Zpráva IFT z 9.10.2006

Pozn.: Více o technologii “Bacteria Rapid Detection Using Optical Scattering Technology”:
* Purdue University
* Center for Food Safety Engineering