Bezpečnost potravin

Nové obavy z aspartamu

Vydáno: 21. 7. 2005
Autor:

Nový italský výzkum náhradního sladidla aspartamu, který se používá ve více než 6000 druzích potravin a nápojů, naznačuje, že aspartam může způsobovat, v dávkách zhruba stejných jako je povolené denní množství pro člověka, u krysích samiček lymfomy (nádor mízní tkáně) a leukémii.

Italští pracovníci z Ramazzini Institute pro výzkum rakoviny zveřejnili výsledky výzkumu náhradního/syntetického sladidla aspartamu, který se používá ve více než 6000 druzích potravin a nápojů. Výzkum, prováděný na 1800 krysách naznačuje, že aspartam způsobuje, v dávkách zhruba stejných jako je povolené denní množství pro člověka, u krysích samiček lymfomy (nádor mízní tkáně) a leukémii. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil, že odborná vědecká rada pro potravinová aditiva bude tyto výsledky prověřovat, přičemž současně bude brát v potaz veškeré dostupné údaje k tomuto tématu, včetně výsledků jiných studií. EFSA předpokládá, že tato práce potrvá několik měsíců. Nadnárodní japonská společnost Ajinomoto, jeden z největších výrobců aspartamu, zpochybnila výsledky výzkumu poukazem na metody použité při italském výzkumu. Společnost se důrazně odvolává na čtyři předchozí studie, ve kterých nebyly zjištěny žádné souvislosti mezi jakoukoliv formou rakoviny a konzumací aspartamu a vítá rozhodnutí EFSA objektivně posoudit výsledky nového italského výzkumu. Více informací na adrese 
http://www.foodsafetytoday.com