Bezpečnost potravin

Nové chráněné názvy českých potravin

Vydáno: 20. 2. 2008
Autor:

Nošovické kysané zelí a Pardubický perník byly zapsány do registru chráněných označení.

Nařízením Komise 112/2008 ze dne 6. února 2008 o zápisu určitých názvů do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení je Nošovické kysané zelí zapsáno do rejstříku chráněných označení původu (CHOP) a Pardubický perník do rejstříku chráněných zeměpisných označení (CHZO). CHOP se týká potravin vyráběných v určité geografické oblasti za využití uznaného know-how , CHZO zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.
 
Nošovické kysané zelí se podle žádosti zveřejněné v úředním věstníku EU vyrábí mléčným kvašením ze syrového zelí produkovaného v obcích Nošovice a Nižní Lhota v okres Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Od počátku až po současnost se kysané zelí vyrábí dle nezměněné původní receptury.

Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, které o označení požádalo v srpnu 2004, přitom muselo opustit původní půdu pro pěstování tohoto zelí kvůli stavbě automobilky Hyundai. Hlávky nyní pěstují na 40 hektarech v Pazderné v Beskydech a prodávají ho hlavně v regionu. Výrobou se zabývá zhruba 30 lidí, používá se tradiční technologie šlapání v obřích sudech jako za starých časů. Výrobek je na trhu od roku 1984.

 
ČR má zatím nejvíc ochranných označení z nováčků EU, naposledy v srpnu 2007 získaly chráněné označení hořické trubičky a suchary z východočeské Lomnice nad Popelkou.

Několik dalších výrobků na zisk označení původu aspiruje – mariánskolázeňské oplatky, olomoucké tvarůžky, chodské pivo, český kmín, karlovarské trojhránky, všestarská cibule a heřmánek český.

Nejvíc ochranných označení mají středomořské země – Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko.

Nařízení 112/2008, OJ L 33, 07.02.2008, s.3