Nová odborná stanoviska IFST
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii.
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) je nezávislá profesní korporace potravinářských vědců a technologů. IFST je zcela nezávislý na vládě, průmyslu, lobujících skupinách nebo speciálních zájmových skupinách. Členy IFST jsou přední odborníci s nejvyššími znalostmi ve svém oboru, kteří pracují na vysokých školách, ve výzkumných a konzultačních střediscích, v průmyslovém sektoru aj.
Jedním z poslání IFST je sloužit veřejnému zájmu a to poskytováním spolehlivých informací z oblasti potravinářské vědy a technologie. Jednotlivé pracovní skupiny IFST vypracovávají návrh stanoviska k určitému aktuálnímu tématu, které následně dva výbory IFST finalizují a předkládají veřejnosti jako objektivní stanovisko IFST. Na základě nových poznatků jsou dřívější stanoviska průběžně aktualizována.
Z internetových stránek IFST lze získat spojení na řadu dalších vnějších subjektů (národních, mezinárodních), jejichž činnost souvisí s potravinami.
Přehled vydaných a aktualizovaných stanovisek a vyjádření je k dispozici zde.
Jsou uvedena stanoviska např. k těmto problematikám:
* AIDS a osoby manipulující s potravinami
* Bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) a variantní Creutzfeld-Jakobova choroba (vCJD)
* Otravy z potravin způsobené E. coli produkujícím verocytotoxin a prevence proti nim
* Genetické modifikace a potraviny
* Použití ozařování pro kvalitu a bezpečnost potravin (stanovisko z února 2006)
* Nanotechnologie (stanovisko z února 2006)
* Olestra
* Fytosterolové estery (estery rostlinných sterolů a stanolů)
* Sůl