Bezpečnost potravin

Nová odborná stanoviska IFST

Vydáno: 17. 2. 2006
Autor:

Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii.

Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) je nezávislá profesní korporace potravinářských vědců a technologů. IFST je zcela nezávislý na vládě, průmyslu, lobujících skupinách nebo speciálních zájmových skupinách. Členy IFST jsou přední odborníci s nejvyššími znalostmi ve svém oboru, kteří pracují na vysokých školách, ve výzkumných a konzultačních střediscích, v průmyslovém sektoru aj.

Jedním z  poslání IFST je sloužit veřejnému zájmu a to poskytováním spolehlivých informací z oblasti potravinářské vědy a technologie. Jednotlivé pracovní skupiny IFST vypracovávají návrh stanoviska k určitému aktuálnímu tématu, které následně dva výbory IFST finalizují a předkládají veřejnosti jako objektivní stanovisko IFST. Na základě nových poznatků jsou dřívější stanoviska průběžně aktualizována.

Z internetových stránek IFST lze získat spojení na řadu dalších vnějších subjektů (národních, mezinárodních), jejichž činnost souvisí s potravinami.

 

Přehled vydaných a aktualizovaných stanovisek a vyjádření je k dispozici zde.

Jsou uvedena stanoviska např. k těmto problematikám:

 

* AIDS a osoby manipulující s potravinami

* Potravinová alergie

* Bovinní somatotropin (BST)

* Bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) a variantní Creutzfeld-Jakobova choroba (vCJD)

* Otravy z potravin způsobené E. coli produkujícím verocytotoxin a prevence proti nim

* Genetické modifikace a potraviny

* Použití ozařování pro kvalitu a bezpečnost potravin (stanovisko z února 2006)

* Nanotechnologie (stanovisko z února 2006)

* Olestra

* Ekologické potraviny

* Fytoestrogeny

* Fytosterolové estery (estery rostlinných sterolů a stanolů)

* Sůl

* Trans-mastné kyseliny

* Virové infekce z potravin