Bezpečnost potravin

Nová metoda detekce zakázaného barviva Sudan

Vydáno: 30. 7. 2005
Autor:

Společnost National Food Laboratory vyvinula novou metodu detekce červeného barviva Sudan I–IV, kterou lze detektovat všechny čtyři typy barviva Sudan v množství 0,01 ppm v různých vzorcích surovin a potravin.

Pracovníci National Food Laboratory  vyvinuli novou metodu detekce červeného barviva Sudan, která umožní výrobcům potravin deklarovat své výrobky a ingredience jako zcela prosté potenciálně karcinogenního červeného barviva Sudan. Evropské i americké laboratoře čelí stále většímu náporu žádostí o testování potravin na přítomnost barviva Sudan, především ve worchesterské omáčce, která počátkem letošního roku zapříčinila dosud největší akci stahování potraviny z trhu v britské historii. Worchesterská omáčka dodaná společností Premier Foods ze St. Albans, která byla součástí více než 600 známých potravinářských výrobků, musela být stažena z prodeje. Náklady vynaložené na tuto akci zahrnující ztráty obchodníků, čas managementu a konzultantů, ale i poškození dobrého jména obchodní značky a další, dosáhly odhadem více než 200 mil. EUR. Dnešní komplexní potravinový řetězec představuje pro potravinářské firmy mnohem větší riziko kontaminace vyplývající z globálních zdrojů potravinářských ingrediencí. Barvivo Sudan Ipoužívané ku příkladu k barvení rozpouštědel, olejů a benzinu je na seznamu zakázaných barviv od roku 1995 a vzhledem k tomu, že je považováno za genotoxický karcinogen, je jeho přítomnost v jakémkoliv množství zakázána ve všech druzích potravin. Evropská komise informovala země exportující chilli, zejména Indii, již v červnu 2003, že veškeré dodávky pálivých chilli papriček a příslušných produktů z nich importované do EU pro lidskou spotřebu musí být opatřeny analytickou zprávou, potvrzující, že dodávka je zcela prosta barviva Sudan I. Nařízení EU bylo posléze rozšířeno i na barviva Sudan II, Sudan III a šarlatovou červeň (Sudan IV). Skutečnost, že se kontaminovaný chilli prášek dostal nepozorovaně do worcesterské omáčky, představuje nedostatek v testování v určitém místě potravního řetězce. Americká výzkumná a vývojová společnost The National Food Laboratory (NFL) vyvinula novou metodu testování přítomnosti barviva Sudan, a to jak v surovině, tzn. papričkách, kurkumě a pryskyřicích, tak v nejrůznějších směsích a zpracovaných produktech. Novou metodou lze detektovat všechny čtyři typy barviva Sudan v množství 0,01 ppm v různých vzorcích.
http://www.foodnavigator-usa.com/productnews/news.asp?id=61126&k=us-lab-develops