Nová iniciativa USDA ve prospěch školáků
Iniciacita úřadů amerického ministerstva zemědělství má zlepšit kvalitu a bezpečnost školního stravování. Zpřísňují se požadavky a vytvářejí se podmínky např. pro mikrobiologickou kontrolu mletého masa,a zkoumání kontaminace norovirem.
Americké ministerstvo zemědělství USDA vyhlásilo plán týkající se zvýšení bezpečnosti a kvality potravin v rámci programu školního stravování – National School Lunch Program (NSLP), kterého se zúčastňuje přes 31 mil. dětí. Plán byl vyhlášen několik měsíců poté, co byl v „USA Today“ zveřejněn článek o slabinách školního stravování, který požadoval důkladné mikrobiologické kontroly. Pět úřadů USDA (AMS, ARS, FSIS, FNS a FSA) se dohodlo na následujících iniciativách, které by měly dát požadavky na bezpečnost školního stravování do souladu s požadavky na restaurace a obchod s potravinami.
– Agricultural Marketing Services (AMS) chce začlenit nové požadavky na nákup hovězího včetně nulové tolerance pro salmonelu a E. coli O157:H7.
– AMS dále hodlá poskytnout úřadům ARS (Agricultural Research service) a FSIS (Food Safety and Inspection Service) technickou pomoc. Dále požaduje, aby Národní akademie věd zrevidovala program pro nakupování mletého masa.
– ARS rovněž slíbil zveřejňovat informace o činnosti jiných agentur USDA.
– FSIS odsouhlasil spolupráci s AMS při revidování postupu hodnocení masa, drůbeže a vajec.
– Food and Nutrition services (FNS) bude revidovat a ověřovat metody hodnocení a formulovat výkonnostní kritéria umožňující rychlou komunikaci škol a školských úřadů, a také zajistí finanční asistenci.
– FNS také schválil zřízení Center of Excellence pro výzkum bezpečnosti školní stravy včetně kontaminace norovirem.
– FSA (Farm service Agency) bude vyhodnocovat a zesilovat dosavadní požadavky a doplňovat je s cílem dosažení Správné výrobní praxe a vytvoření ověřeného systému HACCP.
Food Bussiness News, 5, 2010, č. 26, s.1, 20