Bezpečnost potravin

Nová iniciativa USDA ve prospěch školáků

Vydáno: 25. 5. 2010
Autor:

Iniciacita úřadů amerického ministerstva zemědělství má zlepšit kvalitu a bezpečnost školního stravování. Zpřísňují se požadavky a vytvářejí se podmínky např. pro mikrobiologickou kontrolu mletého masa,a zkoumání kontaminace norovirem.

Americké ministerstvo zemědělství USDA vyhlásilo plán týkající se zvýšení bezpečnosti a kvality potravin v rámci programu školního stravování – National School Lunch Program (NSLP), kterého se zúčastňuje přes 31 mil. dětí. Plán byl vyhlášen několik měsíců poté, co byl v „USA Today“ zveřejněn článek o slabinách školního stravování, který požadoval důkladné mikrobiologické kontroly. Pět úřadů USDA (AMS, ARS, FSIS, FNS a FSA) se dohodlo na následujících iniciativách, které by měly dát požadavky na bezpečnost školního stravování do souladu s požadavky na restaurace a obchod s potravinami.

– Agricultural Marketing Services (AMS) chce začlenit nové požadavky na nákup hovězího včetně nulové tolerance pro salmonelu a E. coli  O157:H7.

– AMS dále hodlá poskytnout úřadům ARS (Agricultural Research service) a FSIS (Food Safety and Inspection Service) technickou pomoc. Dále požaduje, aby Národní akademie věd zrevidovala program pro nakupování mletého masa.

– ARS rovněž slíbil zveřejňovat informace o činnosti jiných agentur USDA.

– FSIS odsouhlasil spolupráci s AMS při revidování postupu hodnocení masa, drůbeže a vajec.

– Food and Nutrition services (FNS) bude revidovat a ověřovat metody hodnocení  a formulovat výkonnostní kritéria umožňující rychlou komunikaci škol a školských úřadů, a také zajistí finanční asistenci.

– FNS také schválil zřízení Center of Excellence pro výzkum bezpečnosti školní stravy včetně kontaminace norovirem.

FSA (Farm service Agency) bude vyhodnocovat a zesilovat dosavadní požadavky a doplňovat je s cílem dosažení Správné výrobní praxe a vytvoření ověřeného systému HACCP.

Food Bussiness News, 5, 2010, č. 26, s.1, 20

USDA