Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nová chřipka A(H1N1) do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Nová chřipka A(H1N1)

Vydáno: 22.5.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Informace EFSA o riziku, které nový virus chřipky A(H1N1) představuje pro spotřebitele: konzumenty vepřového masa a masných výrobků.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) sleduje nový virus chřipky A (původně uváděné jako “prasečí chřipka”), jehož výskyt u lidí byl prvně hlášen v Mexiku a USA. Výskyt nového viru chřipky A byl notifikován Světové zdravotnické organizaci (WHO). Ve shodě se svým posláním EFSA monitoruje zejména situaci kolem zdraví zvířat a bezpečnosti potravin.
Virus A(H1N1), který je příčinou současné epidemie chřipky u lidí a nachází se také v chovech prasat v Kanadě, je nový kmen chřipkového viru H1N1. Obsahuje geny z chřipkového viru prasete, ptáka a člověka v takové kombinaci, která dosud nebyla pozorována. Tento nový virus je genetickou obměnou (reassortment) virů, které cirkulují u prasat v Evropě, Asii a Americe od roku 1998.
Chřipkové viry typu A mohou infikovat člověka (humánní chřipka) a velké množství různých druhů zvířat, např. prasata (prasečí chřipka) a ptáky a drůbež (ptačí chřipka). Chřipkové viry běžně ovlivňují respirační systém a obvyklou cestou přenosu je přímý kontakt nebo těsná blízkost s postiženými osobami nebo zvířaty.
EFSA nejsou známy žádné vědecké důkazy, které by vedly k domněnce, že se chřipkové viry přenášejí na člověka prostřednictvím konzumace masa, např. vepřového a vepřových výrobků.
Úlohou EFSA je poskytovat managerům rizika v EU objektivní vědeckou radu týkající se zdraví a pohody zvířat, nemocí přenosných ze zvířat na člověka a bezpečnosti potravin. EFSA je v těsném spojení s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropskou komisí a je připraven v případě potřeby poskytnout jakoukoliv vědeckou radu.
 
EFSA připravil odpovědi na následující otázky:
 
1. Může se nový virus chřipky A(H1N1) přenášet na člověka konzumací vepřového masa a vepřových výrobků?
2. Jak se mají chovat osoby, které konzumují vepřové maso?
3. Co je prasečí chřipka?

Zdroj: EFSA
 
Další zdroje informaci o nové chřipce A(H1N1):
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021