Bezpečnost potravin

Nežádoucí druhy mořských ryb

Vydáno: 8. 10. 2004
Autor:

Podle stanoviska EFSA mohou dva druhy ryb z čeledi Gempylidae vyvolávat průjmy z důvodu vysokého obsahu voskových esterů.

Podle nového stanoviska úřadu EFSA může konzumace ryb z čeledi Gempylidae (pamakrelovití), a sice Lepidocybium flavobrunneum a Ruvettus pretiosus, běžně známých jako escolar a „hadí makrela“ (oilfish), vyvolávat u citlivých osob gastrointestinální potíže včetně průjmů, křečí, zvracení a také bolesti hlavy. Důvodem je vysoký obsah voskových esterů v těchto rybách.
Itálie a Japonsko již zakázaly dovoz a uvádění do oběhu těchto dvou druhů ryb a národní potravinové úřady Dánska a Švédska projevují o tento problém zvýšený zájem a vydaly rady pro kuchyňskou úpravu. Německý federální úřad pro řízení rizik rovněž zveřejnil informaci o riziku, i když v Německu nebyl takový případ otravy zaznamenán.
Podle švédského úřadu musí být tyto ryby upravovány tak, aby byl oddělen a odstraněn co největší podíl tuku. Vývar z takových ryb nemá být používán k přípravě omáčky apod. Tato doporučení mají být k dispozici při prodeji těchto druhů ryb. Kromě toho tyto ryby mají být skladovány co nejkratší dobu kvůli vytváření velkého množství histaminu.
Informaci o praktikované záměně těchto ryb na trhu za mořského okouna najdete
zde.
EU Food Law, 2004, č. 180, s. 6