Bezpečnost potravin

Neopovrhujeme kaprem

Vydáno: 19. 11. 2010
Autor: berankova1

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 19.11. 2010.

Před Vánoci se vždy objeví pochyby, zda je kapr právě ta pravá krmě na štědrovečerní stůl, když je to údajně ryba tak kulinářsky nezajímavá nenabízející nějaké zvášní chuťové zážitky. Nevěřme tomu, kdyby tomu tak bylo, byl by u nás a i v sousedních zemích kapr dávno zapomenut.

Ostatně za jeho chovem v Evropě stojí Římané a u nás jsou první zmínky o chovu kaprů v Kosmově kronice, doložené již v 11. století. Chov kaprů nejprve propagovaly kláštery a nejen jako postní jídlo. Posléze se ukázalo, jak je rybníkářství lukrativní. A je tomu tak dosud.

Kolik zaručených receptů na úpravu kaprů lze nalézt v kuchařkách, smažený, na modro, na černo, po židovsku. Nestojí za to opět při příležitosti blížících se Vánoc nezapomenout na tradice a na klasiku? Ostatně vánoční čas není jen Štědrý večer a na různé zajímavé lahůdky, například z moře, se také najde čas.

O kaprech v předvánoční nabídce i o rybách mořských uváděných na náš trh lze říci, že všechny tyto „komodity“ musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. A jedině po splnění těchto kritérií je veterinární dozorové orgány propustí do tržní sítě. Tudíž lze vybírat jen podle chuti a nálady.

A je dobré si uvědomit, že ryby, a to ať kapra, nebo jiné rybky, je možné si dát i přes rok a podle dietologů je to velmi, velmi dobré. Dobrou chuť.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.