Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Neobjasněný vzestup infekce listerií v Dánsku do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Neobjasněný vzestup infekce listerií v Dánsku

Vydáno: 30.8.2010
Tisk článku
V r. 2009 vzrostl počet infekcí na dvojnásobek proti r. 2008. Celkem připadlo na 100 000 osob v Dánsku 1,8 onemocnění, v EU průměrně 1,3.

Podle roční zprávy dánského Národního potravinářského institutu (DTU) onemocněl v r. 2009 v Dánsku listeriózou dvojnásobný počet osob (97 osob) než v r. 2008 (51 osob), a také to bylo mnohem více, než v r. 2009 v jiných zemích EU (1,8 případů/100 000 obyvatel proti 1,3 případům/100 000).

Listerióza postihuje především staré a oslabené osoby, děti a těhotné ženy. V Dánsku bylo 85 % postižených nad 60 let, (32 % nad 80 let).

Zdroj infekce se nepodařilo zjistit vzhledem k tomu, že onemocnění může vypuknout 2 dny nebo třeba až 2 měsíce po konzumaci infikované potraviny, a postižené osoby si už nepamatují, co jedly.

Byl proveden rozsáhlý monitoring, ale nebyly zjištěny potraviny, které by překračovaly limity stanovené v EU. Předpokládá se, že příčinou mohou být měkké sýry a uzené ryby a masa, jejichž spotřeba se u starších lidí v posledních 5 – 10 letech výrazně zvýšila.

V r. 2010 je zatím 26 případů evidovaných Státním institutem sér, což odpovídá r. 2008.

Každopádně však musí být listeriím věnována zvýšená pozornost, tzn. větší důraz na hygienu ve výrobě, rozšíření kontrolních akcí, ale i apel na spotřebitele, aby si uvědomili, že se listerie na rozdíl od většiný jiných patogenů množí i při chladírenských teplotách. Čím nižší teplota v chladničce (pod 5 ºC), a čím kratší doba skladování, tím lépe.


EU Food Law, 2010, č. 446, s. 12-13

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021