Návrh limitů pro fusariové toxiny
Stálý výbor pro potraviny schválil návrh Komise s limity pro deoxynivalenol, zearalenon a fumonisiny.
Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat v dubnu 2005 schválil návrh Evropské komise s limity fusariových toxinů v potravinách.
Pro deoxynivalenol (DON) jsou navrženy hodnoty:
– 1750 µg/kg pro nezpracovanou pšenici durum, kukuřici a oves (pro kukuřici bude schváleno až od října 2007),
– 1250 µg/kg pro ostatní nezpracované obiloviny,
– 750 µg/kg pro obilnou mouku včetně kukuřičné,
– 500 µg/kg pro chléb, pečivo a sušenky a snídaňové cereálie,
– 750 µg/kg pro sušené těstoviny,
– 200 µg/kg pro cereální výživu pro kojence a malé děti.
Pro zearalenon jsou navrženy hodnoty:
– 200 µg/kg pro nezpracovanou kukuřici, kukuřičnou mouku, krupici a rafinovaný kukuřičný olej (bude schváleno až od října 2007),
– 100 µg/kg pro ostatní nezpracované obiloviny,
– 75 µg/kg pro obilné mouky kromě kukuřičné,
– 50 µg/kg pro kukuřičné snacky a snídaňové cereálie (20 µg/kg pro kukuřičné výrobky pro kojence a malé děti; bude schváleno až od října 2007),
– 20 µg/kg pro ostatní cereální výživu pro kojence a malé děti.
Pro fumonisiny jsou navrženy hodnoty (až od října 2007):
– 2000 µg/kg pro nezpracovanou kukuřici,
– 1000 µg/kg pro kukuřičnou mouku,
– 400 µg/kg pro potraviny na bázi kukuřice pro přímou spotřebu,
– 200 µg/kg pro cereální výživu pro kojence a malé děti.
Uvedené hodnoty jsou nižší, než v původním návrhu z r. 2004 (viz předcházející příspěvky):
Diskuse v EU o limitech pro fusariové toxiny
EU Food Law, 2005, č. 207, s.7