Bezpečnost potravin

Nahradí bramborový škrob želatinu?

Vydáno: 30. 3. 2001
Autor:

BSE, náhrada želatiny, měkké kapsle

V souvislosti s BSE se spotřebitelé obávají konzumace řady živočišných produktů a zvláště pak těch, které se získávají z odpadního materiálu z jatek. Švýcarský podnik Swiss Caps se již delší dobu zabýval možností nahradit želatinu používanou na výrobu kapslí jiným materiálem, který by současně akceptovali muslimové, vegetariáni nebo židé. Po pětiletém výzkumu nabízí dnes podnik pod názvem VegaGels měkké kapsle z bramborového škrobu, které lze, na rozdíl od dřívějších kapslí, plnit nejen suchým, ale i tekutým materiálem. Kapsle se snadno polykají, dokonce bez vody, jsou bez chuti. Výrobce garantuje, že škrob pro výrobu kapslí nepochází k geneticky modifikovaných plodin.
Verpackungs-Rundschau, 52, 2001, č. 2, s. 34, 37