Bezpečnost potravin

Nadměrný příjem hliníku ze stravy

Vydáno: 16. 7. 2008
Autor:

EFSA stanovil týdenní limit pro příjem hliníku. U značné části populace je překračován.

Vědecký panel pro aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály přicházející do kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC)* byl požádán Evropskou komisí, aby posoudil bezpečnost hliníku přijímaného ze všech zdrojů v potravinách.
EFSA–AFC stanovil nový tolerovatelný týdenní příjem hliníku (TWI) a to ve výši 1 mg/kg tělesné hmotnosti. Experti EFSA odhadují, že u značné části evropské populace bude tento limit překročen. Hlavním zdrojem expozice hliníku u obecné populace je strava.
Celková expozice hliníku ze stravy se odhadovala ze studií provedených v několika evropských zemích: Nizozemí, Francie, Velká Británie a Švédsko. Panel zjistil, že výše dietetické expozice je značně rozdílná. Průměrná dietetická expozice u dospělých se pohybuje v rozmezí 0,2–1,5 mg/kg tělesné hmotnosti/týden, u dětí a mladistvých v rozmezí 0,7–2,3 mg/kg tělesné hmotnosti/týden.

Hlavním zdrojem hliníku ze stravy jsou cereálie a cereální výrobky (např. chléb, pečivo, biskvity a listové pečivo), zelenina (např. houby, špenát, ředkvičky a listový salát), nápoje (např. čaj a kakao) a některá kojenecká výživa. Pitná voda je minoritní zdroj expozice. Dalšími zdroji jsou farmaceutické preparáty a spotřebitelské výrobky obsahující hliníkové sloučeniny.

Komise požádala EFSA, aby pro různé populační skupiny provedl podrobný rozbor expozice podle zdroje. Vzhledem k provedení studií na lidech a použitým analytickým metodám bylo možné posoudit pouze celkovou expozici hliníku ze stravy a nebylo možné určit podíl z jednotlivých zdrojů, tj. množství přirozeně přítomné v potravinách, příspěvek z potravinářských aditiv a množství, které se uvolňuje během zpracování a skladování potravin a to z fólií, nádob nebo náčiní obsahujících hliník. Stanovisko EFSA k bezpečnosti hliníku ze stravy je v příloze.
 
Příloha: Safety of aluminium from dietary intake (pdf, 133 kB, 34 stran)
 
*) informace k vědeckému panelu AFC