Bezpečnost potravin

Modifikovaná pravidla pro symbol klíčové dírky

Vydáno: 17. 11. 2005
Autor:

Systém používaný od r. 1989 ve Švédsku pro usnadnění výběru potravin s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny byl rozšířen o hledisko obsahu sodíku, cukru, aj. Navrhuje se jeho využití do vytvářeného předpisu EU o nutričních tvrzeních.

Uvádění symbolu klíčové dírky bylo ve Švédsku zavedeno v r. 1989 s cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravých potravin. Cílem švédského Národního úřadu pro potraviny (NFA) bylo preferovat např. ovoce, zeleninu, libové maso, ryby a nízkotučné pomazánkové tuky. Systém „Keyhole“ (klíčová dírka) byl původně zaměřen na potraviny, které jsou dodavateli značného množství tuku (mléko, maso, žluté pomazánkové tuky a mražené krémy) nebo dodavateli vlákniny. Symbol je možno uvádět, pokud potravina (z vyjmenovaných skupin potravin) nemá vyšší než limitní obsah tuku nebo naopak, pokud splňuje požadavek na minimální obsah vlákniny. Symbol měl sloužit k snadnějšímu rozhodování mezi výrobky určité skupiny (např. k odlišení tučných a nízkotučných pomazánkových tuků). Cílem nebylo používat tento symbol u výrobků s přirozeně nízkým obsahem tuku nebo přirozeně vysokým obsahem vlákniny. (Stanovená kriteria najdete v článku: Klíčová dírka – symbol na potravinářských výrobcích.)

 

Modifikace systému

NFA nyní navrhl rozšíření systému tak, aby zahrnoval i hledisko sodíku, cukru, kvality tuku (nasycené – nenasycené) a podílu zeleniny u hotových pokrmů (min. 80 g zeleniny při min. obsahu energie 400 kcal). Nově byla vytvořena pravidla po používání symbolu u ryb a výrobků z ryb, u výsekového masa (dříve jen u zpracovaných masných výrobků) u rostlinných náhražek výrobků z masa a mléka, u ovoce, zeleniny a brambor. Naopak byly vyškrtnuty výrobkové skupiy jako mražené krémy, syrovátkové výrobky a křupky. Počet relevantních potravinových skupin byl rozšířen na 26.

Nová pravidla byla notifikována EK. Systém by se měl stát součástí návrhu předpisu o zdravotních a nutričních tvrzeních.

Španělsko však na návrh reagovalo negativně s tím, že by používání tohoto systému diskvalifikovalo některé běžné potraviny, a kromě toho by spotřebitelé byli symbolem klíčové dírky zmateni.

 

Některé z nově navržených skupin potravin z předběžného návrhu švédského NFA (Požadavky na „zdravé“ výrobky označené symbolem klíčové dírky)

Položka č.

Potravina

požadavky

3

Rostlinné výrobky bez sladidel – alternativa nízkotučného mléka a fermentovaných výrobků

obsah tuku nejvýše 1,5 g/100 g,

nasyc. a trans-mast. kys. nejvýše 0,3 g/100 g,

bez přidaných rafinovaných mono- a di-sacharidů

4

Směsi mléka a smetany jako alternativa smetany

obsah tuku nejvýše 5 g/100 g

5

Výrobky plně nebo částečně rostlinného původu jako alternativa nízkotučné smetany (položka 4)

obsah tuku nejvýše 5 g/100 g,

bez přidaných rafinovaných mono- a di-sacharidů,

bez přidaného sodíku

10

Jedlé tuky, jejich směsi a ochucené ekvivalenty pomazánkových tuků

obsah tuku nejvýše 41 g/100 g,

nasyc. a trans-mast. kys. nejvýše 33 % z celk. obsahu tuku,

obsah sodíku nejvýše 600 mg/100 g

 

12

Maso jatečných zvířat a drůbeže (i krájené, čerstvé i zmrazené)

obsah tuku nejvýše 10 g/100 g

13

Ryby (i kuchané, porcované zmrazené)

obsah tuku nejvýše 10 g/100 g

17

Polévky – RTE

nejvýše 30 % energie z tuků,

přidané rafinované mono a di-sacharidy nejvýše 3 g/100 g,

obsah sodíku nejvýše 400 mg/100 g

19

Brambory, kořenová zelenina, fazolové lusky a jiná zelenina, které nebyly zpracovány, ale byly upraveny ochucením, blanšírováním, sušením nebo zmrazením

přidané rafinované mono a di-sacharidy nejvýše 1 g/100 g,

obsah sodíku nejvýše 200 mg/100 g

23

Snídaňové cereálie a müsli

obsah tuku nejvýše 7 g/100 g,

celkový obsah mono a di-sacharidů nejvýše 13 g/100 g,

obsah sodíku nejvýše 500 mg/100 g,

vláknina nejméně 4,5 g/1000 kJ (1,9 g/100 kcal)

24

Obilné mouky, vločky a krupice

vláknina nejméně 4,5 g/1000 kJ (1,9 g/100 kcal)

* RTE (ready to eat) – ve formě připravené ke konzumaci

 

EU Food Law, 2005, č. 231, s. 18–20