Bezpečnost potravin

Mléko a vápník mohou snižovat obezitu u dětí

Vydáno: 11. 11. 2001
Autor:

hladina tělesného tuku, regulace tvorby tuku  v  dětství, snížené riziko obezity v dospělosti

Na výročním sympoziu Americké společnosti pro výživu byly prezentovány výsledky nejnovějšího výzkumu, podle nichž vápník z potravin zařazených do skupiny mléka v Pyramidě správné výživy může napomoci dětem udržet si odpovídající procento tělesného tuku v průběhu kritických let tvorby tuku v  těle, a tím snížit riziko obezity v dětství, kterou trpí více než čtvrtina amerických dětí. Pracovníci univerzity v Utahu se zaměřili na 50 zdravých dětí ve věku od 2 do 8 let s nízkým příjmem vápníku, a náhodně je rozdělili do „mléčné“ a „nemléčné“ skupiny. Obě skupiny měly obdobný příjem energie a tuku. „Mléčná“ skupina dostávala denně 4 porce mléka a mléčných potravin, nebo ekvivalent 1 200 mg vápníku. Na začátku šetření měly obě skupiny stejné množství celkového tělesného tuku, ale po 6 měsících se u dětí z „nemléčné“ skupiny zvýšilo množství tělesného tuku, zatímco děti z „mléčné“ skupiny si udržely stejnou hladinu tělesného tuku jako na začátku výzkumu. Výsledky naznačují, že mléčné potraviny mohou mít příznivý vliv na udržení hladiny tělesného tuku u dětí dříve než začne nekontrolovatelně vzrůstat. Udržení odpovídající hladiny tělesného tuku během raného dětství je extrémně důležité, protože napomáhá vytvořit podmínky pro zdravou tvorbu tuku v dospělosti a snižuje riziko obezity. Prospěšnost konzumace potravin ze skupiny mléčných výrobků u předškolních dětí dokazují i další studie z nedávné doby, prováděné na univerzitě v Tennessee. Podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci chorob trpí více než 65 % Američanů nadváhou či obezitou. Obezita zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktů, diabetu, kornatění tepen a některých typů rakoviny, čímž se dostává do centra pozornosti nejen lékařské a výživářské, ale i veřejnosti.
http://www.am-coll-nutr.org/