Bezpečnost potravin

Minimálně opracované ovoce a zelenina

Vydáno: 16. 3. 2006
Autor:

Směrnice pro minimalizaci mikrobiálního nebezpečí u tohoto typu výrobků.

Obliba výrobků získaných minimálním opracováním ovoce a zeleniny se trvale zvyšuje a tím roste i prodej těchto výrobků. S uvedeným typem výrobků je však spojeno zvýšené riziko mikrobiální kontaminace.

Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) uveřejnil dne 1. března 2006 návrh dokumentu – směrnice týkající se minimalizace mikrobiálních rizik u minimálně opracovaného ovoce a zeleniny. Jde o pracovní verzi, ke které se zatím podávají připomínky.

 

Navrhovaná směrnice má 12 kapitol a 5 příloh:

 

I.        Úvod

II.       Rozsah a  použití

III.      Definice

IV.      Primární produkce a sklizeň čerstvého ovoce a zeleniny

V.       Personál

VI.      Budovy a zařízení

VII.     Postupy sanitace

VIII.    Kontrola výroby a zpracování

IX.      Vedení dokumentace a záznamy

X.       Vysledování a stahování z prodeje

XI.      Další informace

XII.     Odkazy

 

Přílohy:

A.        Oznámení FDA stažení výrobku

B.        Patogeny způsobující nemoci z potravin spojené s čerstvým ovocem a zeleninou

C.        Patogeny často přenášené potravinou, která byla kontaminována infikovanými zaměstnanci

D.        Zdroje mikrobiální kontaminace

E.         Přehled vývojových diagramů v závodě na výrobu minimálně opracované čerstvé produkce

 

Návrh směrnice FDA

 

FDA